facebook

Удвічі більше порушень: МОН звернулося до керівників університетів з вимогою дотримуватися мовного закону

Удвічі більше порушень: МОН звернулося до керівників університетів з вимогою дотримуватися мовного закону

Міністерство освіти та науки України звернулося до керівників закладів вищої та передвищої освіти з вимогою дотримуватися закону про українську мову. Зокрема, відомство звернуло увагу, що у 2023 році до уповноваженого із захисту державної мови надійшло вдвічі більше звернень порівняно з минулим роком. Зокрема, у 96 заявах йшлося про порушення в університетах.

Такий показник становить 62% від усіх звернень, які стосувалися закладів освіти, повідомляє Оsvita.ua. Найбільша кількість заяв щодо порушень закону про мову надійшла з Києва – 42, Харкова – 9, Одеси – 9 та Дніпра – 6.

“Наголошуємо на необхідності посилення інституційного контролю за забезпеченням виконання вимог законодавства щодо застосування державної мови в межах освітнього процесу та під час виконання службових обов’язків керівниками та педагогічними працівниками закладів освіти”, – йдеться у повідомленні.

Повідомлення про порушення найчастіше стосувалися вживання російської мови під час проведення лекцій та використання навчальних матеріалів.

Зважаючи на це, МОН закликало вжити заходів щодо забезпечення вимог закону та дотримуватися рекомендацій мовного омбудсмена.

Чтайте також:  "У нас що, кріпосне право?" Чому рішення про оптимізацію шкіл і дитячих садків викликало спротив батьків і вчителів

Джерело.


Повернутись вверх