facebook

З нового навчального року кількість учнів у перших класах обмежать: Горбачов пояснив, кого це стосується

З нового навчального року кількість учнів у перших класах обмежать: Горбачов пояснив, кого це стосується

З 1 вересня набуває чинності норма частини 2 статті 12 Закону України “Про повну загальну середню освіту”. Згідно з нею, в одному класі початкової державної школи не може навчатися менше 5 та більше 24 учнів.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов пояснив, як втілюватимуть у життя цю норму закону, а також проблемні питання, які потребують вирішення.

Учнів яких класів стосується норма закону?
Омбудсмен наголосив, що це нововведення поширюється лише на учнів перших класів, які розпочнуть навчання у вересні 2024 року.

“Закон не має зворотної дії. Тому максимальна наповнюваність початкових класів, які розпочали навчання у попередніх навчальних роках, залишається в тих нормативах, які діяли до набрання чинності норми про 24 учні.

Тобто теперішні 2-4 класи переформатовувати не потрібно, у них і надалі може навчатися більш як 24 учні. Максимум 24 учні мають бути лише в перших класах, до яких зараз триває набір”, – розповів Горбачов.

Чи має значення, у якому форматі навчаються учні?
Однак важливо врахувати, що під час дії воєнного стану ця норма діятиме не для всіх. Така кількість учнів встановлюється лише для тих, хто вчиться в очному (денному) або вечірньому форматі. Якщо клас навчається дистанційно, то там може бути більше 24 дітей.

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу...

За словами Горбачова, норма також не регулює питання кількості дітей у тих класах, які навчаються у змішаному форматі. Зараз в Україні таких шкіл чимало, адже укриття не дозволяють розмістити усіх учнів, деякі змушені здобувати освіту вдома.

Як здійснюватимуть поділ на групи?
Згідно з “Порядком поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладів”, для забезпечення якісної освіти клас можуть поділити на групи (не більше ніж на 3). При цьому у кожній з них має бути не менше 8 учнів. Тоді виникає питання: як ділити перші класи, якщо наказ Міністерства освіти і науки України передбачає наявність не менше 27 учнів.

Щоб усі діти, які мають право на першочергове зарахування, були зараховані до школи, директор закладу освіти може відкрити додаткові класи. За потреби – інклюзивні або спеціальні, змінити організацію освітнього процесу та використовувати додаткові приміщення.

Як зазначив Сергій Горбачов, до такого слід готуватися заздалегідь. Відкриття нових класів потребує додаткових коштів на ремонт приміщень, закупівлю меблів та обладнання, а також на виплату зарплати педагогам. В умовах воєнного стану та обмежених бюджетів, це може стати складним завданням для шкіл та громад.

Також омбудсмен згадав про проблему шкіл у селах, де, умовно, можуть очікувати на 27 першокласників з нового навчального року. Відповідно до нових правил, максимальна кількість учнів у класі не може перевищувати 24 дитини. Це означає, що школі потрібно відкрити два класи, але громада може бути фінансово неспроможна це зробити.

Чтайте також:  В українських школярів погіршилися результати навчання: з яких предметів знання просіли найбільше

“Якщо кількість дітей, які мають право на першочергове зарахування, все одно перевищує спроможність закладу освіти, орган управління освітою має запропонувати батькам перелік закладів освіти, максимально доступних і наближених до місця проживання дитини, а також сприяти зарахуванню до тих закладів, які обрали батьки.

Для таких дітей мають забезпечити підвезення до закладу освіти, що визначено статтею 13 Закону України “Про освіту””, – наголосив Горбачов.

Якщо кількість учнів не дозволяє утворити клас, учні можуть продовжити навчання в цьому закладі освіти за однією з інших (крім очної) форм здобуття повної загальної середньої освіти або в іншому закладі освіти із забезпеченням територіальної доступності.

У випадку, якщо кількість учнів не дає можливості сформувати окремий клас, їм запропонують альтернативні варіанти. Наприклад, навчатися за іншою формою (окрім очної) або ж перейти до іншої школи.

На думку освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, реалізація норми закону про максимальну наповнюваність учнів в умовах дії воєнного стану є важким завданням, а також містить чимало проблемних питань, які потребують роз’яснення.

Раніше ми розповідали, як допомогти першокласнику адаптуватися до школи.

Джерело.


Повернутись вверх