facebook

Які зміни принесе учням 10 класу реформа старшої профільної школи

Які зміни принесе учням 10 класу реформа старшої профільної школи
Міністерство освіти і науки України готується до втілення реформи старшої профільної школи в Україні. Пілотування стартує вже з наступного року.

Джерело:НУШ
Чого чекати 10-класникам від реформи профільної школи
Посадовець зазначив, що 10-й клас у старшій профільній школі потрібен, аби учні й учениці:

  • зрозуміли, які навчальні предмети чи сфери їх цікавлять найбільше;
  • зрозуміти організацію системи профілізації;
  • перевідкрили для себе навчальні дисципліни.

Хворостяний при цьому уточнив, що українські учні й учениці мають освітні втрати та розриви. Тому після зміни школи їм потрібен буде час на адаптацію.
Момент вибору і має бути пов’язаний з адаптаційним циклом у 10-му класі, коли є нагода пошукати себе, спробувати щось і наздогнати освітні втрати,– заявив посадовець.
І додав, що у цьому підліткам має допомогти те, що у 10-му класі старшої профільної школи буде значно більше обов’язкових предметів, ніж у наступних класах. Тобто десь на 60 – 70%. Це допоможе робити усвідомленіший вибір і не змінювати профіль у старших класах.

Натомість у 12-му класі, за словами Хворостяного, буде діаметрально протилежна ситуація: 30% обов’язкових предметів і 70% – на вибір.
Чому важливо впровадити інтегровані курси
Посадовець також заявив: аби розвантажити й збалансувати систему освіти в ліцеях, треба впроваджувати інтегровані курси.
Я дуже вболіваю за ідею інтегрованих курсів. На жаль, у нас не так багато модельних програм – і не так багато вчительства обирає їх. Звісно, це має відбуватися паралельно з розвантаженням програм, а нові програми ще мають бути створені,– розповів Хворостяний.
І додав: якщо школа, яка зараз пілотує НУШ, отримає статус гімназії, її учням й ученицям після закінчення 9-го класу необхідно буде перейти в пілотний академічний ліцей, аби продовжити навчання у межах реформи. Частина пілотних закладів освіти потенційно зможе бути академічними ліцеями й забезпечувати профільність.

Чтайте також:  Що таке інтегроване навчання та в яких класах не можна його впроваджувати: розʼяснення експертки

Очільник директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України Ігор Хворостяний розповів, яких змін очікувати 10-класникам від цієї реформи. Також уточнив, для чого потрібні ці зміни.

Джерело.


Повернутись вверх