facebook

Нехай знання буде твоє: як уникнути списування на уроках

Нехай знання буде твоє: як уникнути списування на уроках

Гонитва батьків за “оцінками”, відсутність чітких обов’язків дітей у родині, неконтрольований час проведення учнів в телефонних іграх та соціальних мережах, відсутність чіткого розпорядку дня і багато інших ситуацій, наслідки яких прямо впливають на навчання, або точніше відсутність цього навчання, приводить дітей до хитрощів – порушення правил академічної доброчесності.

А вас, колеги, теж дратує списування?

Ця болюча тема мотивувала мене до роздумів як можна цьому протидіяти. Отже,

Що може зробити вчитель щоб зменшити списування?

✍️Створити атмосферу в класі, де чесність та інтелектуальна працездатність цінуються – це може допомогти зменшити спокусу до списування. Наприклад за самостійно виконані завдання можна давати бонусні бали, які учень може використати у найбільш потрібний момент, але в межах вивченої теми.

✍️Систематично підтримувати відкритий діалог про етику та наслідки списування.

 

✍️Використовувати завдання, які стимулюють креативне мислення та вимагають власних відповідей – це може ускладнити процес списування.

✍️Виготовляти персоналізовані завдання з унікальними параметрами. Такі завдання частіше за все не мають готових відповідей в мережі. Але під час підготовки таких завдань слід врахувати різнорівневість.

✍️Важливо встановлювати чіткі правила щодо списування та передбачити наслідки для тих, хто порушує ці правила. В ідеалі, коли ці правила прописані та затвердженні адміністрацією і батьки з ними обов’язково ознайомленні. Тут можна включати штрафні бали, додаткові завдання або розмови з батьками.

Чтайте також:  В одному з міст України зарплату освітянам підвищать на 15%

✍️Залучати батьків до процесу навчання та пояснювати їм важливість чесності в навчанні. Пояснити, що списування тільки шкодить дитині. Гарно працюють мотиваційні відео із знаменитостями, які розказують скільки часу і сили вони витрачають для того щоб досягти бажаного результату.

Запобігання списуванню вимагає системного підходу та співпраці всіх зацікавлених сторін, але це можливо і, головне, важливо для створення чесного та справедливого навчального середовища.
Джерело:Спільнота сучасних учителів

Джерело.


Повернутись вверх