facebook

Вчителів треба переконувати працювати по-новому: освітянин розповів, у чому проблема педуніверситетів в Україні

Вчителів треба переконувати працювати по-новому: освітянин розповів, у чому проблема педуніверситетів в Україні

Освітянин та заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин запевняє, що проблема педагогічних університетів у тому, що в них досі навчають за старою системою і згодом держава інвестує в те, щоб перенавчати вчителів. За його словами, сучасні випускники потребують знань за реформою Нової української школи.

Про це посадовець розповів в інтервʼю Українському радіо. Він зауважує, що від того, що в школах зʼявляться нові кабінети, не покращиться прогрес НУШ. Колебошин підкреслює, що вчителів потрібно переконувати працювати по-новому та інвестувати в педагогів.

“Від того, що в країні з’явиться тисяча кабінетів з тем освіти, не поїде Нова українська школа нікуди. Треба інвестувати у вчителів, переконувати їх, вчити працювати по-новому. А тих вчителів, які тільки стають вчителями в закладах педагогічної освіти, в педагогічних коледжах, тих, хто робить шифт професії і йдуть до вчительства, такі теж є, їх треба вчити по лекалах вже Нової української школи. А в нас дуже смішна історія, коли в багатьох педагогічних вишах вчать по старих лекалах, навчать працювати з дітьми, а потім держава вже інвестує в те, щоб їх перенавчати”, – сказав народний обранець.

Чтайте також:  Чи можна відкликати вчителів з відпустки раніше: пояснення

Він пояснює, що з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну відбувся злам в системі освіти. Крім того, в найбільш відповідальний етап, коли НУШ переходила з 4 в 5 клас, стався ковід. І реформа почала “пробуксовувати”, а вчителі не вірять в неї. Також за його словами, багато фінансів було направлено на обладнання та нові меблі у школах.

“Коли Нова українська школа переходила з 4 класу в 5, ми якраз потрапили в ковід і в початок повномасштабного вторгнення. І фактично найбільш відповідальний етап, етап переходу, етап навчання вчителів, вливати 1,5-2 мільярди в обладнання і нові меблі – це карго-культ”, – каже Колебошин.

Він зауважив, що вчителі початкових класів більшою мірою переконалися і повірили в НУШ. Натомість, Міністерству освіти та науки потрібно докласти більше зусиль у комунікації з батьками та педагогами середньої та старшої школи.

Нагадаємо, український освітній експерт Володимир Співаковський пояснив, що для того, аби професія вчителя була високооплачуваною, необхідно покращувати знання та вміння педагогів. Він вважає, що з педагогічних університетів випускається лише 20% фахівців, а решта – “брак”. Експерт запевняє, що коли коефіцієнт корисної дії системи освіти стане 80%, тоді в Україні ця професія стане престижною.

Чтайте також:  Чи будуть “Уроки щастя” окремим предметом і в яких класах проводитимуть заняття

Джерело.


Повернутись вверх