facebook

Учні без симптомів COVID можуть не здавати ПЛР-тест після самоізоляції: МОЗ готує зміни до законодавства

Нині керівники шкіл вимагають від учнів після самоізоляції принести довідку від лікаря та тест на коронавірус. Але ці вимоги скоро стануть необов’язковими.

Якщо в когось з учнів класу виявили COVID-19, всі школярі разом з педагогом мають піти на двотижневу самоізоляцію, а щоб повернутися на навчання, батькам дітей необхідно принести від лікаря довідку та результати негативного ПЛР-тесту. Детальніше про це йдеться в сюжеті ТСН.

В одній зі шкіл столиці весь четвертий клас пішов на самоізоляцію після того, як захворіла на коронавірус одна учениця. Діти мали повернутися до школи, але на навчання прийшло лише чотири учні. А все через те, що після двотижневої самоізоляції школярі мають здати ПЛР-тест.

Адміністрація школи попередила батьків заздалегідь, що на уроки дозволить повернутися тільки з довідкою лікаря, в якій буде вказано, що учень здоровий та має негативний результат ПЛР-тесту. А отримати його можна двома способами: зробити аналіз в приватній лабораторії, де тест буде готовий за добу, але коштуватиме від 700 грн або в державній поліклініці, де роблять тест безкоштовно, але довше.

Я не вважаю за потрібне, що треба робити платний тест, тому що ситуація із самоізоляцією може повторитися найближчим часом, – розповіла Наталя Шурига, мама учениці 4 класу.

Водночас головний санітарний лікар Віктор Ляшко пояснив, що після самоізоляції діти повинні зробити ПЛР-тест. Ці рекомендації надавали фахівці ВООЗ, проте в організації змінили підходи. Якщо впродовж 14 днів симптомів немає, тест робити не обов’язково. У МОЗ кажуть, що нині теж працюють над змінами до законодавства.

Сьогодні школярі повинні здати ПЛР-тест. А вже завтра він, можливо, не треба буде. Це зміни до законодавства. Тобто як внесуть, так і буде наказ. Наприкінці тижня він буде опублікований і ми чітко розумітимемо – немає симптомів у дітей, за 14 днів повертаються до школи, – зазначив Віктор Ляшко.

Нагадуємо, що з 21 вересня почало діяти нове епідемічне зонування. До “червоної” зони потрапили сім областей України: Закарпатська, Львівська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Чернігівська.

Чтайте також:  Чому остання парта поводиться погано?

Джерело.


Повернутись вверх