facebook

Що діти дошкільного віку мають знати про гроші. Інфографіка від МОН

Що діти дошкільного віку мають знати про гроші. Інфографіка від МОН

Міністерство освіти та науки вважає, що фінансову грамотність необхідно прищеплювати змалечку. Тож освітнє відомство разом з Національним банком України, Фондом гарантування вкладів фізичних осіб та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку розробили Рамку фінансових компетентностей для дітей віком від 5 до 18 років.

Віднині вихователі та батьки матимуть корисний інструмент для розвитку фінансової грамотності в дітей дошкільного віку. МОН на офіційній сторінці у Facebook поділилося інфографікою. У слайдах розповідається про те, якими фінансовими навичками має володіти дитина до навчання у школі.

Структура Рамки фінансових компетентностей складається з кількох розділів, кожен з яких передбачає свої умови знань.

Гроші та угоди

Дошкільник має знати, що таке гроші, для чого вони потрібно та які вони бувають. Він також має розуміти, що за них можна купити товари в магазині або оплатити послуги. Крім того, в нього мають бути знання, що таке чек і коли його отримують.

Управління фінансами та планування

Дитина розуміє, що гроші отримують за роботу. Знає, що дорослі планують бюджет, та проявляє цікавість, як може отримати особисті кошти. Крім того, малюк може робити спроби додавати до сімейного бюджету власні заощадження, розуміти, що гроші можуть закінчуватися та що він їх зможе зароблять самостійно, коли виросте. У дошкільника має бути розуміння, що кошти можна позичити на деякий час, проте їх потрібно обовʼязково повернути.

Чтайте також:  Удвічі більше порушень: МОН звернулося до керівників університетів з вимогою дотримуватися мовного закону

Ризики та винагороди

Хлопчик або дівчинка мають знати наслідки втрати грошей, а також мати елементарні уявлення про заощадження та як вони можуть допомогти в різних непередбачених ситуаціях. Крім того, малюк повинен усвідомлювати, що витрати не завжди можуть дати бажаний результат.

Фінансовий ландшафт

Діти повинні усвідомлювати, що фінансові послуги – це особливий вид послуг, який допомагає людям заощаджувати, здійснювати розрахунки та платежі. Давати визначення поняттю “банк” та знати, що фінансові послуги надають різні фінансові установи. Крім того, малеча має зацікавлено слухати розповіді про послуги, що надають банки, та ставити елементарні питання про їхню роботу. Також дошкільники можуть спостерігати за роботою працівників банку під час його відвідування.

Джерело.


Повернутись вверх