facebook

“Дорогоцінний час втрачається”. Освітній експерт назвав важливий момент переходу на 12-річку в школах

“Дорогоцінний час втрачається”. Освітній експерт назвав важливий момент переходу на 12-річку в школах

Документи, які передбачали перехід на 12-річний термін навчання у школах, були датовані ще 1999 роком, а перші випускники 12-го класу зʼявляться лише у 2030-му. На думку освітнього експерта Сергія Дятленка, через це втрачається дорогоцінний час.

За його словами, профільні ліцеї зможуть змінити шкільну освіту суттєвіше, ніж запровадження реформи Нової української школи. Зокрема, 12-річка стане більш цінною та важливою, а рівень знань окремих учнів, які втратили найбільше, вдасться “підтягнути”. Про це експерт з питань освіти розповів в інтервʼю OBOZ.UA.

“Нормативні документи, які передбачали перехід на 12-річний термін здобуття повної загальної середньої освіти, датовано ще 1999 роком, а перші випускники 12-го класу (якщо все буде добре цього разу) з’являться лише у 2030 році. Дорогоцінний час втрачається”, – каже Дятленко.

“Надолужити освітні втрати вона зможе лише в розумінні вирівняти чи “підтягнути” рівень окремих учнів, що втратили найбільше. А от якість освіти покращить – це без сумніву. Вона зробить шкільну освіту більш цінною і важливою”, – додає він.

Фахівець запевняє, що старша профільна школа буде менш подібна на звичну і значно відрізнятиметься від базової ланки (5-9 класи). Зокрема, вона матиме вигляд колишніх технікумів, коледжів, педучилищ, тільки замість професійної складової там буде профільна.

Чтайте також:  Освітня реформа в Україні під загрозою? У Раді розповіли, хто може саботувати профілізацію шкіл

Нагадаємо, Україна повинна обов’язково перейти на 12-річну систему освіти, адже ми єдина країна Європи, яка цього ще не зробила. За словами заступника міністра освіти та науки Михайла Винницького, університет – це місце для дорослих, до якого в усьому світі вступають у 18 років, а різниця між 17- і 18-річними дуже суттєва. Посадовець запевнив, що коли зі школи випускатимуться повнолітні громадяни, вони вже матимуть певний світогляд та відповідальність за свій вибір у професії. Це полегшить багато питань у сфері освіти, адже зміниться її концепція.

Джерело.


Повернутись вверх