facebook

Реформа освіти: що чекає на сільські школи в Україні з 2025 року

Реформа освіти: що чекає на сільські школи в Україні з 2025 року

Уряд України продовжує реалізовувати реформу середньої освіти, що стартувала у 2016 році. До вересня 2026 року школи у яких навчається менше ніж 60 дітей, доведеться закрити. Учнів таких навчальних закладів переведуть в опорні заклади, що розташовані в більших населених пунктах.

Про те, на що чекати учням та чим зумовлені подібні зміни повідомили на сайті Центру громадського моніторингу та контролю.

У 2024 році українськими школами опікуються органи місцевого самоврядування громад, де вони розташовані та фінансування здійснюють коштом освітньої субвенції з державного бюджету.

«З 1 вересня 2025 року Уряд не фінансуватиме зарплати вчителів у школах, де навчаються менш як 45 учнів, а з 1 вересня 2026 року – тих, де менше 60 дітей. Утім, це рішення не стосується початкових шкіл, а діятиме тільки на рівні 5 – 11 класів», – повідомили на сайті.

Тому громади отримають вибір: фінансувати середні й старші класи власним коштом чи закривати їх й довозити учнів в опорні заклади.

До прикладу, на Харківщині малочисельною є кожна п’ята школа, у львівській області таких закладів освіти з кількістю дітей 45 – 48 одиниць.

Чтайте також:  Вчитель жорстко провів виховну бесіду, а батьки обурюються та вимагають поставити скрізь камери спостережень.

«У Міністерстві освіти і науки пояснюють таке рішення кількома факторами. Через неможливість сформувати повні класи сільські школи створюють з’єднані класи, або ж переводять дітей на індивідуальне навчання. Внаслідок цього діти не мають належного рівня взаємодії один з одним, не навчаються одне в одного і не бачать прикладів для наслідування. Зазвичай у школах з малою кількістю учнів бракує і вчителів, тож існує практика викладання вчителями непрофільних предметів», – пишуть на сайті.

За даними на одного учня в селі держава в середньому на рік витрачає понад 30 тисяч гривень, а у місті – понад 24.

Крім того, рівень освіти у міських школах вищий ніж у сільських й про це, зокрема, свідчать результати Національного мультипредметного тесту 2023 року.

«Увага до сільської школи, якої особливо й не було, впала до мінімуму. Ніхто в державі її долею не переймався. Із децентралізацією на ній було поставлено хрест узагалі. А сьогодні ситуацію із сільською школою доведено до повного абсурду. Тому, мабуть, іншого виходу, ніж масове закриття таких шкіл, уже нема», – коментує колишній очільник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

Джерело.


Повернутись вверх