facebook

Чому підвищення зарплат з 1 квітня 2024 року не відбулося: відповідь Мінекономіки

Чому підвищення зарплат з 1 квітня 2024 року не відбулося: відповідь Мінекономіки

Восени минулого року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував підвищення зарплат освітянам приблизно на 21% у 2024 році. Як повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, підвищення мало відбутися у 2 етапи в межах зростання мінімальної заробітної плати:

  • з 1 січня – на 10%;
  • з 1 квітня – ще на 12%.

Про те, що з підвищенням зараз, розповіла ГС “Освіторія”, посилаючись на офіційну відповідь МОН та Мінекономіки.

Згідно з роз’ясненням, яке надало Мінекономіки, підвищення заробітних плат освітян заклали в Пояснювальній записці до проєкту Державного бюджету України на 2024 рік. У документі, зокрема, йдеться про “встановлення посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС:

  • з 1 січня 2024 року в розмірі 3 195 гривень;
  • з 1 квітня 2024 року  3 600 гривень”.

За словами юриста Олександра Брижака, підвищення також передбачили в проєкті постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери”.

Утім, Кабінет Міністрів України ухвалив цей проєкт постанови зі змінами. Так, у затвердженому 12 січня 2024 року варіанті вказано:

“Посадові оклади (тарифні ставки) з 1 січня 2024 р. розраховуються, виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду 3 195 гривень”.

Тобто мова йде лише про перший етап (1 січня 2024 року), а отже, підвищення посадового окладу освітян і освітянок з 1 квітня 2024 року не відбулося.

Чтайте також:  Яку зарплату отримують учителі першої та вищої категорії

[Редакція “НУШ” відправила до Міністерства економіки України відповідний запит, аби дізнатися, що вплинуло на рішення Кабінету Міністрів України прибрати з постанови пункт про підвищення посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС з 1 квітня 2024 року. Про відповідь повідомимо згодом.]

Джерело.


Повернутись вверх