facebook

70% дітей-переселенців навчаються онлайн: психологиня попередила батьків про наслідки. Чому важлива соціалізація

70% дітей-переселенців навчаються онлайн: психологиня попередила батьків про наслідки. Чому важлива соціалізація

В Україні 70% дітей із родин внутрішньо переміщених осіб (ВПО) продовжують навчатися онлайн у рідних школах, а не ходять у заклади освіти регіонів, де вони зараз мешкають. У Міністерстві освіти та науки наголошують, що учням потрібно соціалізовуватися та відвідувати уроки очно.

Такої самої думки дотримується і психологиня Юлія Міцна. За її словами, саме шляхом відвідування шкіл та інших закладів освіти дитина вчиться сприймати свою особистість, товаришувати, розуміти та сприймати себе серед інших однолітків. Вона запевняє, що наслідком недостатнього живого спілкування може стати соціальна депривація. Про це фахівчиня розповіла в інтервʼю Новій українській школі.

“Ми, як соціальні істоти, налаштовані на перебування в суспільстві та певних соціальних спільнотах. А дитина через соціум та спілкування сприймає свою особистість, визначає статус, вчиться розуміти та сприймати себе серед інших дітей. Тобто через школу, класи, гуртки дитина вчиться товаришувати й сприймати світ, а також оцінювати, чи відповідає вона соціальним нормам, чи ні”, – розповідає Міцна.

Вона пояснює, що дитина, яка має соціальну депривацію, може негативно сприймати світ та мати труднощі з реалізацією, що призведе до формування егоцентризму. Ба більше, таким школярам часто важко комунікувати з однолітками, адже вони вважають себе центром світу і не вміють налагоджувати стосунки.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Крім того, тривала ізоляція впливає на можливість заявляти та боротися за увагу до себе.

Водночас є діти, які не ходили до школи через те, що боялися спілкуватися, адже не отримали такого досвіду в певному віці й пропустили відповідний етап соціального розвитку.

Якщо школяр боїться виходити в новий колектив, психологиня радить батькам підтримувати його в цьому. Наприклад, дорослі можуть налагодити контакт з учителями та попросити їх про підтримку на період адаптації у закладі освіти.

Також важливо допомагати дитині поступово адаптуватися до спілкування, зокрема, водити її на гуртки або організовуючи інші види дозвілля.

Психологиня зауважила, що за школярами важливо залишати деякі обовʼязки, які допоможуть їм контролювати певні ситуації. Крім того, давати змогу висловлювати свою думку та не позбавляти права на самореалізацію.

“Перш ніж допомагати дитині, батьки мають соціалізувати себе. Можна вивчати нове місто чи село, у яке переїхали, прогулятися місцевим парком, а також дізнатися, можливо, тут є благодійні фонди, з якими часто працюють психологи й де можна знайти однодумців”, – ділиться Міцна.

Вона зазначає, що всім людям важливо знаходити свою спільноту, де вони зможуть ділитися досвідом та мати підтримку.

Джерело.


Повернутись вверх