facebook

“Переривати навчальний процес під час тривог – це наша жорстка рекомендація”, – МОН

“Переривати навчальний процес під час тривог – це наша жорстка рекомендація”, – МОН

На цьому наголосив Віталій Носок, державний експерт з питань вищої освіти та освіти дорослих Міністерства освіти і науки, під час презентації брошури “Майбутнє молоді ВПО: проблеми, виклики та рішення”.
Її підготувала громадська організація “Центр соціальних трансформацій”, провівши інтерв’ю та фокус-групи з підлітками та молоддю віком 14-25 років, які після повномасштабного вторгнення проживають у Києві, Вінниці, Дніпрі та Івано-Франківську.

Як розповідали учасники дослідження, деякі школи та університети не зупиняють навчання, коли лунає сповіщення про повітряну тривогу. Також учнів та студентів не спускають до укриттів. За їхніми словами, вони не хочуть нехтувати правилами безпеки, але не можуть заявити про свою потребу, адже їх зупиняє упереджене ставлення з боку однолітків і небажання бути “білими воронами” на фоні решти колективу.

“Ігнорування тривоги, коли відбувається навчальний процес, з точки зору міністерств, це грубе порушення. Я розумію, що є різні ситуації, нас усіх виснажують часті тривоги, але ми дорослі – приймаємо рішення щодо себе самі. Коли ж ідеться про освітній процес та учнів – то є жорстка рекомендація МОН, що навчання переривається і всі переходять  в укриття”, – наголосив Віталій Носок.

Чтайте також:  «ЯКИЙ ГРЬОБАНИЙ СОРОМ, шановні вчителі!», — Катерина Гольцберг

Данило Метельський, директор ГО “Центр соціальних трансформацій”, розповів, що крім проблеми з ігноруванням безпеки у закладах освіти, молодь ВПО зустрічається з іншими труднощами:

  • відсутність комунікації з місцевою молоддю;
  • упереджене сприйняття до дітей та студентів зі статусом ВПО, через що можливі випадки булінгу;
  • неможливість долучатися до прийняття рішень закладу освіти та громади.

Джерело.


Повернутись вверх