facebook

Карпачов дав поради школярам і батькам, як обрати спеціальність під час вступу: слід звертати увагу на два моменти

Карпачов дав поради школярам і батькам, як обрати спеціальність під час вступу: слід звертати увагу на два моменти

Український експерт з дитячої психології та розвитку особистості Дмитро Карпачов розповів, що коли ми обираємо спеціальність під час вступу до університету, важливо, щоб фах або навчив школярів мислити, або забезпечив їх гарними звʼязками. За його словами, ці складники є універсальними у виборі будь-якої професії.

Експерт вважає, що не важливо, чим будуть у майбутньому займатися діти, проте вони матимуть навички, які допоможуть досягти успіху. Особливо це стосується випадків, коли школяр не може обрати напрямок. Про це Карпачов розповів на своєму каналі в Youtube.

“Якщо дитина не знає, куди хоче вступати, я тут за те, аби вступати на факультети, які або навчать мислити, або забезпечать гарними зв’язками. Юридичний факультет – це завжди гарні зв’язки. Навіть якщо ти не будеш юристом, ти принаймні познайомишся з людьми, які хочуть бути юристами, а потім вони стануть прокурорами, суддями. Це не буде ніколи зайвим. Або, наприклад, філософський факультет, який навчить тебе мислити. А вміти мислити тобі буде корисно в будь-якій професії. Там вже не важливо, чим ти будеш займатися”, – сказав психолог.

Чтайте також:  Вищу освіту чекають зміни: Рада прийняла закон

Він також зауважив, що для того, аби досягти успіху у карʼєрі, потрібно любити те, чим ти займаєшся. І це також потрібно розуміти батькам, коли вони обирають спеціальність своїм дітям. Він запевнив, що не варто гнатися за модними, престижними та популярними професіями. Натомість, якщо в університеті дитину навчать мислити, вона зможе за цей час відкрити свій бізнес та вже заробляти гроші на своє життя.

Крім того, Карпачов порадив батькам враховувати побажання школярів під час вибору місця навчання. Зокрема, багато дорослих хочуть, аби їхні діти вчилися за кордоном або в іншому місті. Проте це не завжди може піти на користь. Психолог пояснює, що коли дитина буде перебувати у стресі, матиме тривогу та не зможе приймати самостійні рішення, їй буде не до навчання. Це також може призвести до потрапляння в погані компанії, вживання алкоголю або заборонених речовин.

“Чи може дитина отримати гарну освіту, здобути її, навчатися, якщо їй це не довподоби? Якщо вона така тривожна і не звикла до того, аби залишатися на самоті і приймати самостійні рішення. Чи буде їй до навчання? А далі, ми маємо дитину, яку, з погляду навчання, перемістили в більш безпечніше і перспективне місце, але вона вчитися не хоче, бо знаходиться в стресі”, – зауважує Карпачов.

Чтайте також:  Вибір спеціальності та темпів навчання: які зміни чекають на ВНЗ після ухвалення нового закону

“І тут ми стикаємося з тим, що самі наражаємо її на небезпеку. Для того, аби заспокоїти свою нервову систему, можна випити, покурити, відволіктися в якісь компанії, де пропонують яскраві емоції”, – додає психолог.

Він запевняє, що в такому разі бажання батьків перемістити студента в більш безпечне місце або дати кращі умови не спрацює, а навпаки, нашкодить.

Джерело.


Повернутись вверх