facebook

Реформа старшої школи: в МОН назвали три вагомі причини переходу на 12-річну систему освіти

Реформа старшої школи: в МОН назвали три вагомі причини переходу на 12-річну систему освіти

Заступник міністра освіти та науки Дмитро Завгородній розповів про вагомі причини переходу на 12-річну систему освіти. По-перше, Україна в такий спосіб дотримуватиметься загальносвітових стандартів навчання. Крім того, збільшення кількості років у школі допоможе розвантажити систему, і діти не будуть так багато вчитися.

Також, за словами посадовця, програму у старшій школі адаптують під інтереси та вибір учнів, що зробить її більш цікавою. Для дітей створять освітній простір, в якому їм буде хотітися триматися. Зокрема, він передбачатиме математичне спрямування, природничі науки, інформатику чи іноземні мови. Водночас підлітки зможуть заглиблюватися в інші теми перед вступом до закладів вищої освіти або почати професійне навчання. Про це Завгородній розповів в інтервʼю Телеграфу.

“Наша мета передусім, щоб у дитини було більше суб’єктності. Був вибір. Спочатку – вибір профілю навчання, потім вибір частини предметів всередині свого профілю. Потім – можна обрати ще частину предметів, які не пов’язані з основною програмою навчання, щоб спробувати щось інше”, – сказав Завгородній.

Він пояснив, що для того, аби в учнів був широкий вибір, потрібно створити старшу школу з великою кількістю дітей. Натомість, якщо у одному класі вчитиметься по 10 учнів, це буде зробити неможливо. Попри те, що вони можуть розділитися на групи по декілька осіб, але вони будуть занадто малими. А кожний напрямок потрібно буде забезпечувати вчителями та матеріально-технічною базою.

Чтайте також:  Реформа старшої школи "скоротить" кількість предметів, – експерти

За словами посадовця, в Україні буде створено велику старшу школу, де на паралелі буде вчитися багато дітей одного віку, аналогічно як в Америці або Великій Британії. З такої кількості учнів можна буде обʼєднати групи за напрямами, які цікавлять підлітків.

Джерело.


Повернутись вверх