facebook

Як написати заяву про булінг у школі, щоб винних було покарано. Детальна інструкція

Як написати заяву про булінг у школі, щоб винних було покарано. Детальна інструкція

Для того, аби винних, які вчинили булінг у школі, було покарано, потрібно правильно написати заяву. В захисника освітніх прав надали детальну інструкцію, що потрібно робити першочергово та коли звертатися до поліції. Там зазначили, що чим правильніше буде складено документ, тим більша вірогідність, що винуватці понесуть відповідальність.

Передусім заяву потрібно оформити із правильно зазначеними особистими даними та змістом. Якщо у документі не зазначено місце проживання, немає підпису, його розглядати не будуть та вважатимуть анонімним. На офіційному сайті Горбачова пояснюють, що булінг передбачає систематичність, тож для його підтвердження потрібно мати докази або надати чітку інформацію про випадки цькування. Крім того, у зверненні потрібно докладно описувати події, без емоцій та осуду.

Першочергово потрібно зазначити у заяві свій статус або дитини – постраждалий, представник постраждалого, свідок булінгу. Потім потрібно вказати, коли розпочалося цькування, скільки воно триває та описати кожну ситуацію.

Зокрема, у Горбачова наголошують, що потрібно докладно описати всі події з вказаними датами, місцями, свідками, розгорнутими описами фактів булінгу, як у таких випадках діяли працівники закладу освіти, як було повідомлено адміністрацію школи. Також варто описати, якою була наступна реакція на подію та чи були звернення до лікарні, психолога, поліції тощо. Крім того, в освітнього омбудсмена звертають увагу, що необхідно мати докази, які б підтверджували факти цькування – документи, скрини, фото, аудіо- та відеофайли тощо.

Чтайте також:  Педагогам варто зануритись в інший світ – світ про дітей

Водночас така заява має бути обовʼязково зареєстрована у закладі освіти. На одному документі працівник школи повинен поставити вхідний номер, дату та віддати представнику, а інший залишити. Саме тому в захисника освітніх прав наголошують на важливості того, аби зареєстрований примірник не забували забирати після реєстрації.

“Після реєстрації заяви у закладі на одному примірнику працівник школи має поставити вхідний номер, дату заяви та віддати її вам, а інший примірник залишається у закладі освіти. Тому вимагайте зареєстрований примірник собі на руки. Це підтвердження звернення до керівника й зобов’язує його розглянути ситуацію щодо булінгу та скликати спеціальну комісію з розгляду випадку булінгу”, – йдеться у розʼясненні.

Після реєстрації заяви директор школи протягом доби має повідомити підрозділ Національної поліції про випадок булінгу. Якщо він цього не зробить, буде покараний згідно з відповідною статтею Закону.

У поясненні зазначається, що до поліції керівник повідомляє лише про випадок, а не про доведений факт. Усі розслідування мають проводити правоохоронні органи згідно з отриманими доказами та перевіреною ними інформацією.

Якщо справжність булінгу підтверджується, то справа передається до суду. Саме тому в освітнього омбудсмена наголошують на необхідності правильно складати заяви та вчасно подавати їх до відповідних структур.

Чтайте також:  Менше говоріть, більше запитуйте. Як допомогти дитині адаптуватися в новому класі чи школі

Джерело.


Повернутись вверх