facebook

Металодетектори, перекус та суворі правила щодо ґаджетів: яким буде НМТ 2024?

Металодетектори, перекус та суворі правила щодо ґаджетів: яким буде НМТ 2024?

Що нового буде під час проведення НМТ 2024? Чому знову будуть металодетектори та за що можуть відсторонити під час тестування? І що просять не приносити з собою на іспит? Під час вебінару директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяни Вакуленко розповіла про всі правила проведення НМТ цього року. Вебінар  можна переглянути на платформі та YouTube-каналі iLearn. Зібрали для вас головні тези пані Тетяни.

Тривале оцінювання — для витривалих
Чотиригодинне тестування — справа не з легких. Пані Тетяна радить учасникам НМТ уже сьогодні дуже ретельно працювати в школі, щоб звикнути до кропіткої та уважної роботи зі шкільним матеріалом. Інакше буде надзвичайно складно ефективно працювати: є ризик втомитися наприкінці «марафону» та бути не в змозі показати свій максимум.

Вступники матимуть два блоки по 120 хвилин. Першим буде перевірка з математики та української мови. Учасники НМТ вже жартома у мережах називають це «математикомова», адже у рамках одного блоку зможуть самостійно розподілити час, перескакувати питання, аби залишити їх наостанок, та повертатися до складних попередніх. До прикладу, можна більше часу витратити на виконання завдань із української мови, а решту — на завдання з математики або навпаки.

Далі буде перерва 20 хвилин для всіх учасників оцінювання в тимчасовому екзаменаційному центрі. Комп’ютерні місця на цей час залишають. Потім учасники НМТ повернуться до виконання завдань. Другий блок, теж на 120 хвилин, складатиметься з історії України та того предмета, який вони обрали. Так само можна буде розподіляти час, як зручно: наприклад, спочатку відповісти на запитання додаткового четвертого предмета.

Підготуватися до НМТ 2024 безкоштовно на платформі iLearn

Без курки та оселедця
Оскільки тестування тривале, вперше вступників просять взяти з собою поживний перекус. Ним можна буде освіжити сили на перерві. Це може бути чай або кава у термосі, а до напою бутерброд, енергетичні батончики, кекси, печиво, фрукти. Не радять брати з собою їжу, яка різким ароматом заважатиме іншим: оселедець, часниковий салат, копчену курку. Це не має нагадувати вечерю на старий лад у поїзді.

Чтайте також:  За які порушення учасника НМТ позбавлять права стати студентом

Перерву також можна використати для відпочинку та для того, аби сходити до вбиральні. Виходити з тимчасового екзаменаційного центру чи брати гаджети — заборонено. Також не варто витрачати цей час на конспекти, підручники, книги. Якщо мозок працюватиме над інтелектуальними завданнями без пауз, є ризик, що посередині чи наприкінці другого блоку почнеться значний спад активності. Тобто учасник НМТ матиме нижчі шанси на високі результати, ніж інші, й повторені кілька дат чи понять не допоможуть подолати цю відстань.

Кожна особа також може принести з собою пляшку води без етикетки та ручку будь-якого кольору, щоб писати на чернетці. У будь-якому тимчасовому екзаменаційному центрі, створеному на території України чи за кордоном, нададуть чернетки — аркуші паперу без жодних позначок.

Ґаджети можуть «підставити»


Наявність прихованих навушників, смартгодинників, калькуляторів, фотоапаратів та інших ґаджетів, флешок книжок, словників є підставою для відсторонення від складання НМТ.
Єдина порада експертів: просто на прохання інструктора завчасно викладіть усе в місце для особистих речей. Дуже часто учасники, коли, на жаль, їх відсторонюють від НМТ через наявність мобільного телефону, запевняють, що той був вимкнений, ним не користувалися і взагалі забули, що він є. Але правила однакові для всіх, оскільки не можна перевірити, чи це правда. Тож вступникам не варто забувати про речі у кишенях, аби ті не «підставили» їх. Тим паче приховати щось буде малореально: з цього року на НМТ повертають практику використання металодетекторів під час допуску учасників до аудиторії в тимчасовому екзаменаційному центрі.

Три особливості оцінювання у 2024

  • Ті, хто навчався мовою національних меншин (угорською, польською, румунською, молдовською або кримськотатарською), цьогоріч можуть скласти тести саме цією мовою;
  • Оскільки чотири предмети потрібно скласти за один день, визнали недоцільним завдання розгорнутої форми відповіді. Коли проводилося класичне зовнішнє незалежне оцінювання, учасники тестування показували свої глибокі знання, працюючи з відкритими формами завдань. Наприклад, власне висловлення було частиною запитань на ЗНО з української мови та літератури;
  • Під час оцінювання з математики, хімії та фізики можна буде користуватися довідковими матеріалами. Вони міститимуться в комп’ютерній програмі, у спеціальних вкладках, до яких учасники зможуть повертатися, коли виникає  потреба.
Чтайте також:  За які порушення учасника НМТ позбавлять права стати студентом

Що допоможе підготуватися?
1. Завдання з предмета «Історія України» стосуватимуться періоду з другої половини XVI до початку XXI. У підготовці до оцінювання з історії України дуже допоможуть короткі тематичні тестувальники на сайті Львівського РЦОЯО. Там є добірки тестів про персоналії та історичні об’єкти.
2. Пані Тетяна радить обов’язково ознайомитися з демонстраційними варіантами тестів на сайті УЦОЯО. Там є pdf версії усіх демонстраційних варіантів тестів (на випадок, якщо в учасників НМТ вдома нестабільний інтернет, і їм складно попрацювати 4 години в онлайні).
3. Завдяки партнеру УЦОЯО Всеукраїнській Школі Онлайн на платформі розміщено демонстраційні варіанти тестів, які написані на основі Openbox. Так само створені оригінали тестових завдань, тож є змога попрацювати в середовищі, максимально подібному до реального НМТ. Також розміщені завдання з НМТ попередніх років.
4. Вперше у демонстраційному варіанті 2024 під час виконання завдань з вибором одного варіанта відповіді із запропонованих, вступники отримують рекомендації стосовно повторення матеріалу. Система надає перелік тем, завдання з яких виконано неправильно, аби учасник НМТ особливо ретельно пропрацював ці теми.

Як проходити тестування за кордоном?
Тимчасові екзаменаційні центри створені у 57 містах 32 країн.
Під час реєстрації на основну чи додаткову сесії (у деяких країнах можна взяти участь лише у додатковій) треба завантажити або документ про рівень освіти (для випускників минулих років), або довідку про те, що у 2024 році учасник НМТ завершує здобуття повної загальної середньої освіти. Де її брати? Якщо старшокласник навчається виключно в українській школі або паралельно з місцевою, він має надати довідку з української школи. Там він може бути на індивідуальній формі навчання (екстернат, сімейне) або у дистанційній школі, класі. Незалежно від форми навчання, слід отримати документ саме від цього закладу освіти та вказати його при реєстрації.
Якщо ж останнім часом випускник навчався у школі країни, де він тимчасово перебуває, він має взяти довідку саме у цьому закладі освіти. До того ж завантажувати треба не саму довідку, а її нотаріально засвідчений переклад.
Учасникам НМТ за кордоном не варто хвилюватися, якщо прийшло повідомлення, що ваші документи оброблятиме Донецький або Херсонський регіональний центр оцінювання якості освіти. Саме ці з дев’яти регіональних підрозділів УЦОЯО займаються всіма учасниками, які у реєстраційній формі вказали, що проходитимуть оцінювання за кордоном.

Чтайте також:  Навіть якщо вони просто лежать у кишені: які речі категорично не можна брати на НМТ-2024

Місця є не для всіх
Що раніше реєструватися, то краще. Не варто зволікати, адже не в усіх містах є достатньо місць. Наприклад, ті українці, хто наразі намагається зареєструватися для проходження оцінювання в Іспанії, вже не можуть цього зробити, адже місця, які надали міжнародні партнери, на жаль, вичерпані. УЦОЯО не має своїх приміщень за кордоном. Тож розмір приміщення, а відповідно й кількість місць для проходження НМТ, залежить від міжнародних колег.
Якщо людина не має змоги зареєструватися у місті проживання, варто обрати інше, яке є найближчим і куди вона приїде для НМТ. Цікава порада: не завжди це міста у тій країні, в якій проживає учасник НМТ. Інколи зручніше добиратися в місто сусідньої країни.

Джерело.


Повернутись вверх