facebook

Реформа освіти: в регіонах створять мережу академічних навчальних закладів

Реформа освіти: в регіонах створять мережу академічних навчальних закладів

Україна продовжує реформувати систему профільної середньої освіти до 2033 року, спрямовуючи зусилля на створення мережі академічних ліцеїв та професійних коледжів.

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на Шуляк Олену, очільницю партії “Слуга Народу”.

Реформа профільної середньої освіти є продовженням заходів з реформування освітніх процесів в Україні загалом і зокрема – продовженням реформи початкової школи “Нова українська школа”.

Основні фактори реформи професійної освіти:

однакова якість освіти в містах і сільських школах, у столиці і в регіонах;
профільний характер – учні будуть мати широкий вибір профілів і предметів/курсів;
навчання 12+ років, замість 11.

Про реформу

Україна розпочала реформування професійної освіти, і наразі активно обговорюються ініціативи цієї реформи, а також створення освітньої мережі, що включатиме академічні та професійні ліцеї. Моделювання цієї мережі проводиться спільно з громадами. Планується завершити моделювання до травня 2024 року, й до 1 вересня регіони мають затвердити цю мережу.

Після затвердження мережі академічних і профільних ліцеїв протягом 2025 – 2026 років буде відбуватись пілотування в окремих закладах освіти. У 2027 – 2029 роках буде впровадження реформи, тобто її перехідний етап. Фінальний етап впровадження розраховують провести до 2033 року. До цього періоду будуть працювати так звані компромісні заклади освіти.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

У результаті реформи проєктна кількість місць у закладах професійної середньої освіти має становити від 50% до 60% від загальної проєктної кількості місць у мережі закладів професійної середньої освіти області. Заклади професійно-технічної освіти і фахової передвищої освіти, які до 2027 року не ввійшли до мережі, будуть реорганізовані і припинять самостійний набір учнів у 10–12 класи.

Джерело.


Повернутись вверх