facebook

Чи може учень скоригувати річну оцінку: роз’яснення від освітнього омбудсмена

Чи може учень скоригувати річну оцінку: роз’яснення від освітнього омбудсмена

За твердженням Міністерства освіти і науки України, річна оцінка коригуванню не підлягає. Водночас у своєму відеороз’ясненні за 2022 рік Державна служба якості освіти зазначила, що існують два накази, які дозволяють учням і ученицям коригувати як семестрову оцінку, так і річну.

Про те, яке з тверджень відповідає дійсності й чому українське законодавство потребує унормування в цьому питанні, розповіли в Офісі освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

Докладніше про процедуру коригування підсумкової оцінки в початковій, середній і старшій школі читайте в повному роз’яснені за посиланням.

Дійсно, згідно з пунктом 3.2 розділу 3 “Інструкції з ведення класного журналу учнів 5-11(12)-их класів загальноосвітніх закладів освіти”річна оцінка коригуванню не підлягає.

Її визначають на основі балів за семестри й вносять в класний журнал (у колонку з надписом “Річна” без зазначення дати) не раніше, ніж через три дні після виставлення оцінки за II семестр. Якщо ж учень чи учениця корегували бал (бали) за II семестр, річну оцінку мають виставити до 10 червня поточного року.

Освітній омбудсмен звертає увагу, що, згідно з чинними методичними рекомендаціями щодо окремих питань здобуття освіти в ЗЗСО в умовах воєнного стану в Українірічна оцінка не обов’язково є середнім арифметичним балів за І та ІІ семестри. Учитель також може враховувати динаміку особистих результатів навчання учня / учениці та сформованість у нього / неї вміння застосовувати набуті знання.

Чтайте також:  "Це пережиток совка". Лікарчук на прикладі старшокласника з бородою пояснив, чому не треба повертати шкільну форму

Щоправда, як зазначили в Офісі освітнього омбудсмена, 9 пункт “Порядку переведення учнів закладу загальної середньої освіти на наступний рік навчання” дозволяє коригувати річну оцінку.

Для цього один із батьків, законний представник учня або сам учень (у разі досягнення повноліття) може подати відповідне звернення до ЗЗСО.

Для розгляду питання в школі мають створити спеціальну комісію. Її порядок діяльності, чисельність і персональний склад затверджує керівник ЗЗСО. Далі члени комісії можуть ухвалити рішення про надання рекомендацій щодо проведення коригування результатів річного оцінювання учня шляхом повторного семестрового оцінювання (одного або двох семестрів). Відповідні результати засідання й рекомендації оформлюють у протоколі.

Повторне семестрове оцінювання проводять за допомогою письмових завдань, які мають охоплювати зміст усіх тем, вивчених протягом відповідного семестру, та графіка, що затверджує керівник ЗЗСО. Результати коригування оформлюють відповідним наказом.

У Службі освітнього омбудсмена зазначили, що вже готують лист до Міністерства освіти і науки України щодо розв’язання законодавчих суперечностей у цьому питанні.

Там також нагадали, що підвищення семестрової оцінки учнями 9-х класів не дає їм права на отримання свідоцтва з відзнакою, а 10-11 (12)-их класів – на нагородження золотою та срібною медалями.

Про те, чи дійсно золота та срібна медалі дають переваги після школи, читайте за посиланням.

Чтайте також:  "Немає поганих армій, є погані полководці": Лікарчук заступився за вчителів, яких звинуватили у провалі НУШ для 5-7 класів

Джерело.


Повернутись вверх