facebook

Переглянемо систему мотивації вчителів, яка може вплинути на підвищення зарплати, — Оксен Лісовий

Переглянемо систему мотивації вчителів, яка може вплинути на підвищення зарплати, — Оксен Лісовий

На думку міністра освіти і науки України Оксена Лісового, сучасний вчитель має розуміти, як він може заробляти більше і що йому для цього потрібно зробити.

В Міністерстві освіти і науки України працюють над розробкою потенційних інструментів, які можуть підвищити мотивацію вчителів. Майбутні нововведення можуть суттєво вплинути на розмір заробітної плати педагогів. Про це міністр розповів під час інтерв’ю для «Української правди. Життя». На думку Оксена Лісового, наразі пропозиції Міністерства не затверджені на політичному рівні, тому всі деталі він не розголошує.

Зараз надзвичайно важко знаходити кошти, зокрема на інвестиції в освіту, коли фактично весь бюджет держави йде на оборону. А цього року ми інвестуємо у профтехи, науку, вищу освіту, НУШ. Це немалі гроші, яких у попередні роки не було, — сказав міністр.

Підвищення заробітної плати вчителям потребує «колосальних сум»
І ми маємо надію, що будемо їх знаходити. Водночас ми повинні ввести інструменти мотивації вчителя в цілому: переглянути інструменти і підходи підвищення кваліфікації. Якщо йти ще далі — змінити підходи до педагогічної освіти в цілому, — зазначив очільник МОН.

Чтайте також:  Ранкове коло, оцінка за зошит, діагностувальні роботи та перездачі: мікс учительських питань про НУШ

За його словами, вчитель має розуміти, як він може заробляти більше і що йому для цього треба зробити.

Це те, над чим ми зараз працюємо. Якщо певні сценарії будуть затверджені на політичному рівні, ми вийдемо з презентацією до суспільства щодо того, як можуть бути підвищені зарплати і якими можуть бути супутні механізми й інструменти для мотивації педагога – як того, що вже працює в школі, так і потенційного, — наголосив він.

Лісовий звернув увагу, що потенційні нововведення можуть підвищити мотивацію вчителів навчатися, володіти цифровими технологіями, адже «так вони матимуть набагато ширший набір інструментарію, щоб працювати з аудиторією». Усі ці складові можуть впливати на розмір заробітної плати вчителя.

Проте кожна така реформа має плюси і мінуси. Ми зважаємо на фінансову і політичну ціну, тому не готові презентувати її. Зараз лише пропонуємо кілька сценаріїв, один із яких — поетапне підвищення зарплат, певне пілотне нововведення… але говорити про це зарано, — підсумував Лісовий.

Джерело.


Повернутись вверх