facebook

В Україні реформують систему освіти: чи можна учням самим обрати старшу школу

В Україні реформують систему освіти: чи можна учням самим обрати старшу школу

Учнів з’явиться можливість вибирати напрямок навчання, курси та предмети, а школи відгукуватимуться потреби учнівства у тих чи інших курсах.

Про це повідомляє Міносвіти України.

У 2027 році Україна розпочне реалізацію реформи профільної середньої освіти, спрямованої на індивідуалізацію навчання у старших класах. Мета цієї реформи полягає у розширенні можливостей вибору для учнів, адаптації освітніх програм до їх індивідуальних потреб та інтересів.
Переваги для учнів
Ключовою перевагою реформи є надання учням більшої автономності у виборі напрямку навчання, курсів та предметів. Це дозволить їм робити такий вибір, який відповідає їх кар’єрним та особистим уподобанням.

Школи відіграватимуть важливу роль у профорієнтації, допомагаючи підліткам визначити свої сильні сторони, інтереси та ринкові можливості. Вони також будуть розробляти та впроваджувати адаптивні навчальні програми, які відповідають потребам учнів у вивченні конкретних предметів та курсів.
Зміни у системі освіти
Реалізація реформи передбачає перегляд систем та підходів до організації навчального процесу. З 2025 року Міністерство освіти та науки України (МОН) розпочне пілотування моделей профілізації, навчальних програм та матеріалів.

Пілотування проводитиметься у 25 відібраних загальноосвітніх школах, які стануть тестовими. Ці школи повинні мати необхідну інфраструктуру, викладацький склад та ресурси для впровадження інноваційних моделей навчання.
Значення реформи
Реформа профільної середньої освіти в Україні має велике значення для майбутньої країни. Вона спрямована на підготовку учнів до успіху в житті та кар’єрі, надаючи їм можливість вибрати те, що відповідає їх індивідуальним потребам та устремлінням.

Чтайте також:  Вступити стане легше, а частину ПТУ ліквідують: у МОН розкрили деталі реформи профільної середньої освіти

Реформа також сприяє підвищенню якості освіти, роблячи її більш інклюзивною та орієнтованою на учня.

Джерело.


Повернутись вверх