facebook

Свідоцтва про освіту, середній та конкурсний бал, прийом до першого класу

Свідоцтва про освіту, середній та конкурсний бал, прийом до першого класу: Горбачов відповідає на головні освітні питання

Внесення або не внесення оцінок ДПА до атестата дуже мало впливає на розрахунок конкурсного бала.

Сьогодні, 25 червня, розпочалося зовнішнє незалежне оцінювання. Перший предмет – математика, на яку зареєструвалося 186 072 особи.

Поки триває іспит, освітяни все ще намагаються розібратися зі скасованих ДПА для 11-х класів: як буде розраховуватись середній бал свідоцтва, якщо учень не склав підсумкову атестацію? Чи можна відмовитись від результатів тестування, якщо його бали менші за річні з предмета в атестаті?

На ці питання в ефірі програми «Сніданок з 1+1» дав відповідь освітній омбудсмен України Сергій Горбачов. Він також розповів про отримання свідоцтва про освіту, прийом до першого класу та розвінчав фейк про «переведення всіх на дистанційне навчання». Усі деталі пан Горбачов також опублікував на своїй сторінці й фейсбуці.

ЧИ МОЖНА ВІДМОВИТИСЯ ВІД РЕЗУЛЬТАТІВ ТЕСТУВАННЯ, ЯКЩО ЙОГО БАЛИ МЕНШІ НІЖ РІЧНІ З ПРЕДМЕТА В АТЕСТАТІ?

У листі МОН сказано, що рішення про те, вносити чи не вносити оцінки ДПА у формі ЗНО до Додатка, приймає випускник або його батьки. Про це треба повідомити заклад освіти, який видаватиме Свідоцтво (атестат). До якої дати це можна зробити – визначає заклад освіти.

ЯК БУДУТЬ РОЗРАХОВУВАТИ СЕРЕДНІЙ БАЛ СВІДОЦТВА ПРО БАЗОВУ ЗАГАЛЬНУ СЕРЕДНЮ ОСВІТУ, ЯКЩО УЧЕНЬ НЕ СКЛАДАВ ДПА?

Будуть враховані всі наявні оцінки. Записи у Додатку до свідоцтва «звільнений від ДПА» не враховуються.

Чтайте також:  У школах цього не показують: вчителька математики розкрила лайфхак для п'ятикласників, як навчитися швидко віднімати

Тут важливо знати, що насправді внесення або не внесення оцінок ДПА до атестата дуже мало впливає на розрахунок конкурсного (саме конкурсного, а не середнього) бала. Якщо, до прикладу, середній бал свідоцтва 9, а під час ЗНО випускник отримав за всіма трьома предметами максимальну оцінку 12, то його підсумковий конкурсний бал збільшиться всього на 0,4 бала за 200-бальною шкалою. Тобто, було, наприклад 160,2 бала, а стане 160,6.

КОЛИ І ЯК УЧНІ МОЖУТЬ ОТРИМАТИ СВІДОЦТВА?

Свідоцтва і додатки до них випускники можуть отримувати із завтрашнього дня (26 червня).

Йдеться, звичайно, про тих, хто виявив бажання, щоб у Додатку було написано «звільнений»: такі свідоцтва можна видавати вже, починаючи з 26 червня.

Звичайно, що ті, хто виявив бажання, щоб у Додаток були внесені їхні оцінки ДПА за результатами ЗНО, мають почекати до 29-31 липня, коли УЦОЯО надішле кінцеві результати тестування.

Обов’язково треба знати, що свідоцтво (пластик) не може бути видано раніше, ніж зазначена на ньому дата – про це йдеться в листі-роз’ясенні МОН.

Пов’язано це з тим, що десять областей ще два місяці тому, коли про звільнення від ДПА не йшлося, замовили свідоцтва з датою видачі 30 липня (саме тоді мало завершитися ЗНО за встановленим графіком). Але хочу запевнити випускників та їхніх батьків, що це абсолютно ні на що не впливає: реєстрація в кабінетах абітурієнтів, які подають заяви на вступ до закладів вищої освіти, почнеться з 1 серпня – і на цей момент всі випускники обов’язково матимуть свої свідоцтва і додатки до них.

Чтайте також:  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул

НА САЙТІ МОН З’ЯВИЛАСЯ ІНФОРМАЦІЯ ПРО ТЕ, ЩО ШКОЛИ НЕ ПЕРЕВОДЯТЬ НА ДИСТАНЦІЙНУ ОСВІТУ, А ФОРМАТ НАВЧАННЯ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ЕПІДЕМІОЛОГІЧНОЇ СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ. ТО ЧИ ПІДУТЬ ДІТИ У ВЕРЕСНІ ДО ШКОЛИ?

Беззаперечно. Діти першого вересня мають йти до школи, бо школа як місце навчання та живого спілкування дітей з вчителем та між собою буде завжди. Разом з тим ми повинні використовувати для ефективного навчання можливості сучасних технологій.

Коли діти ходитимуть до школи, потрібно надавати їм більше можливостей у використанні дистанційних інструментів. Однак, ми маємо бути передбачливими й розраховувати на різні варіанти, бо ніхто не застрахований від нових спалахів епідемії.

Намір всієї системи освіти – вчитися у звичному режимі, щоб діти ходили до школи, спілкувалися між собою та спілкувалися з вчителями. Це основний варіант, який ми реально розглядаємо.

Для того, щоб це зрозуміти – просто подивіться на сайти шкіл, управлінь, департаментів освіти. Там суцільним потоком йдуть повідомлення про те, що в таку-то школу завезли меблі для першокласників, в іншому закладі освіти зробили ремонт їдальні або спортивної зали, ще десь – завезли нове обладнання для комп’ютерного класу. І таких повідомлень сотні.

РОЗПОЧАВСЯ ПРОЦЕС ПОДАЧІ ДОКУМЕНТІВ ДО ПЕРШОГО КЛАСУ. ЧИ ОТРИМУЄ ОФІС ОСВІТНЬОГО ОМБУДСМЕНА ЯКІСЬ СКАРГИ ВІД БАТЬКІВ? ЯКІ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНІ?

Чтайте також:  "Інакше діти виїдуть разом із батьками". У МОН назвали мету №1 у школах Харкова, Одеси, Запоріжжя, Дніпра і Миколаєва

Так, скарги надходять. Переважно – на те, що деякі школи відмовляються приймати заяви до першого класу навіть від батьків дітей, які цілком офіційно проживають на території обслуговування школи. Аргументація: «А у нас немає місць».

Я хочу офіційно попередити керівників шкіл: не грайтеся з цим, не порушуйте законів України, наслідки для вас можуть бути неприємними. Будь-яка заява має бути у належний термін прийнята і зареєстрована, зокрема й заява про зарахування дитини до першого класу.

Звернутися із заявою – це конституційне право громадянина. Школа повинна прийняти у межах встановленого терміну (а це не менш як місяць з моменту оголошення про початок) всі заяви, потім проаналізувати їх – і ухвалити рішення для того, щоб безумовно забезпечити право дитини на освіту відповідно до статті 13 Закону «Про освіту».

Якщо заяв з правом першочергового зарахування більше ніж місць у конкретній школі, треба ухвалювати відповідні рішення: відкривати, якщо є така можливість, додаткові класи, якщо це неможливо – органи управління освітою мають запропонувати батькам вибір іншого закладу освіти.

При цьому важливо розуміти, що дата подання заяви не має жодного значення: всі діти, незалежно від терміну подання заяви у межах визначеного проміжку часу, мають права, визначені законодавством. Зокрема, наказом МОН від 10 травня 2018 року № 367. Це – основний документ, яким має керуватися директор школи, і не інакше.

Джерело.


Повернутись вверх