facebook

Як проходить ЗНО та чи є порушення: роз’яснення МОН та юристів

До пунктів тестування за оперативними даними управлінь освіти не змогли добратися 7 учасників незалежного оцінювання – через стихію.

 

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання триватиме до 17 липня. Це ще раз підтвердила ексміністерка освіти і науки Любомира Мандзій під час онлайн-брифінгу. Вона наголосила, що, сьогодні, 25 червня, абсолютно всі пункти тестування були відкриті – зокрема у  Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Львівській областях.

“До пунктів тестування за оперативними даними управлінь освіти не змогли добратися 7 учасників ЗНО – через стихію, яка трапилася на Західній Україні. Вони зможуть взяти участь у додатковій сесії ЗНО з 24 липня до 10 серпня 2020 року, – розповіла пані Мандзій.”

Вона додала, що всі пункти тестування були забезпечені засобами індивідуального захисту, а саме: медичними масками, антисептиками, безконтактними термометрами, дезінфекторами для поверхонь, щитками і халатами для медиків.

“Якщо учасники ЗНО з математики помітили правила порушення безпеки чи нестачу засобів індивідуального захисту, прошу звертатися до регіональних центрів оцінювання якості освіти, – наголосила Любомира Мандзій.”

Наступне тестування відбудеться 30 червня – з української мови та літератури.

ЩО МОЖНА НАЗВАТИ ПОРУШЕННЯМ ПРОЦЕДУРИ ЗНО?

Юрист Андрій Чорних у фейсбук-групі «Новини вищої освіти» детально розписав, за яких умов можна подавати апеляцію.

Чтайте також:  ЗНО завжди складало більше людей, ніж НМТ: Лікарчук вказав на цікавий нюанс і натякнув, що за цим стоїть

Насамперед – це неправильне відведення часу на виконання завдань, перешкоди з боку працівників пункту під час іспиту або їхня неправомірна допомога іншим учасникам ЗНО, недотримання регламенту та процедури іспиту.

Апеляційну заяву щодо порушення процедури треба подати через уповноважену особу Українського центру оцінювання безпосередньо в пункті зовнішнього оцінювання до виходу з нього. Якщо комісія визнає, що описані події заважали учаснику ЗНО складати іспит, він отримує можливість скласти його ще раз під час додаткової сесії ЗНО.

Комісія може визнати наведені факти непідтвердженими й не задовольнити апеляцію. Але шанс залишається – слід звернутися до апеляційної комісії УЦОЯО. Це треба зробити протягом 5 днів після отримання рішення від комісії, а результат ви дізнаєтеся не пізніше ніж за 10 днів після подання апеляції.

В такому разі до заяви щодо оскарження рішення регламентної комісії слід додати копію відповідного витягу з протоколу засідання регламентної комісії.

Джерело.


Повернутись вверх