facebook

Дитячі садки застрягли в 1993 році: як хочуть змінити дошкільну освіту в Україні

Дитячі садки застрягли в 1993 році: як хочуть змінити дошкільну освіту в Україні

В Україні дошкільна освіта не змінювалась з 1993 року. Зокрема, членкиня Комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина підкреслила, що нині дитячі садки схожі на камери схову, вихователі переважно пенсійного віку з мінімальними зарплатами, а молоді практично немає.

За словами посадовиці, все це планують змінити завдяки новому законопроєкту, щоб українські діти могли отримувати якісну освіту в період підготовки до школи. Гришина в інтервʼю ЗМІ зауважила, що саме через брак уваги до цього напряму виникла така ситуація. Вона наголосила, що дошкільнята мають не просто проводити час у дитсадках.

“Мені не подобається фраза, але вона звучить часто, що наші садочки схожі на камеру схову дітей. Ми віддаємо туди дітей, щоб вони просто проводили там час. Так, законодавством передбачені певні навчальні програми і так далі, але останніми роками настільки мало уваги приділялося дошкільній освіті, інфраструктурі, соціальному забезпеченню вихователів, чим взагалі наповнюється день наших дошкільнят, що садки дійсно перетворилися на камеру схову”, – сказала чиновниця.

Вона зазначила, що підготовлений законопроєкт передбачатиме розвиток сучасної, якісної системи освіти, завдяки якій діти будуть розвиватися і навчатися. Крім того, планується створити центри підтримки батьків, аби вони отримували більше інформації про розвиток дітей.

Також змінюватиметься інфраструктура і при побудові багатоповерхівок враховуватимуться потреби створення дитячих садків.

“У нас з’являться центри підтримки батьків, тому що їм потрібна інформація про те, як розвивати дитину з народження. Це дуже важливо, тому що ми всі читаємо книжки, ми знаходимо цю інформацію десь в інтернеті. Це неправильно. В законі про дошкільну освіту буде враховуватися необхідність побудови дитячого садочка біля багатоповерхівок. Тобто цей законопроєкт містить багато, це зовсім інший світ дошкільної освіти. Це буде сучасна, якісна система, де діти будуть розвиватися, навчатися”– поділилась Гришина.

Вона також додала, що в дитячих садках обовʼязково зʼявиться інклюзія, як і в школах. На її думку, це наразі дуже важливо, адже як у світі, так і в Україні збільшується кількість дітей з особливими освітніми потребами.

“Буде також й інклюзія. До речі, у нас майже немає інклюзивних дитячих садочків, а, на жаль, кількість інклюзивних діток збільшується з кожним роком по всьому світу. Тому дошкільна освіта в Україні теж буде інклюзивною, як і шкільна”, – зазначила голова підкомітету.

Нагадаємо, Підкомітет з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій закінчив роботу над підготовкою до другого читання законопроєкту, який запроваджує реформу дошкільної освіти. Його планують внести на розгляд парламенту найближчим часом.

Згідно із запропонованими змінами, формуватиметься гідне ставлення до вихователів. Зокрема, у них буде 56 днів щорічної оплачуваної відпустки, скорочений робочий час, помірне педагогічне навантаження та збільшення фінансування від громади. Крім того, батьки тепер зможуть віддавати малюків у садок з 3 місяців, а для дітей буде працювати механізм освітнього розвитку від народження.

Раніше заступниця міністра освіти з питань дошкільної освіти Євгенія Смірнова розповідала, чому вихователі продовжують працювати у дитячих садках, отримуючи по 3 тисячі гривень. На її думку, педагоги щодня мають віддачу від дітей, якої немає в жодній іншій професії.

Смірнова також поділилась, що в Україні планують формувати дитячі садки при офісах, приваблюючи таким чином співробітників до бізнесу. За її словами, мами себе почуватимуть спокійніше, коли діти будуть неподалік від них. Перший такий заклад планується відкрити в Міністерстві освіти та науки.

Крім того, в країні також змінять назви дитячих закладів дошкільної освіти. Зокрема, мовний омбудсмен Тарас Кремінь дав завдання перевірити ЗДО, аби вони відповідали стандартам української мови і в Україні більше не має бути ніяких “Солнишок”, “Кузнєчиків” або “Івушек”.

Джерело.


Повернутись вверх