facebook

Як освіта батьків впливає на успішність дітей та їхнє бажання вчитися. Показові результати дослідження

Як освіта батьків впливає на успішність дітей та їхнє бажання вчитися. Показові результати дослідження

Українські діти, чиї батьки вчились не менш ніж 14,5 років, показали кращі результати з читання та математики, ніж школярі, чиї батьки мають не більше 9 років освіти. Учні, в яких батьки здобували освіту протягом 12 років, були найбільше схильні планувати навчатися в університеті у майбутньому.

Про це повідомляє незалежна аналітична платформа Вокс Україна. Організація провела моніторинг даних з міжнародного дослідження PISA. Згідно з ними, 2018 року в Україні, єдиної із референтної групи, звʼязку між навчанням батьків і дітей, не простежувалось. Натомість у 2022-му школярі батьків з різними рівнями освіти були майже однаково схильні продовжувати вчитися.

До країн референтної групи разом з Україною входять Грузія, Молдова, Словаччина, Білорусь, Угорщина, Польща та Естонія.

Одним із чинників, який впливає на формування навчальних результатів, є сімейне середовище, зокрема рівень освіти батьків. PISA визначає три рівні освіти батьків за кількістю років, витрачених на здобуття освіти:

  • Не більше 9 років: немає початкової освіти, початкова освіта (три-чотири класи), базова середня освіта (вісім-дев’ять класів);
  • 12 (11) років: професійно-технічна освіта (10-11 класів), повна загальна середня освіта (10-11 класів) та/або (післясередня не вища освіта);
  • Не менш ніж 14,5 років: перший етап вищої освіти та/або вища та післядипломна освіта.
Чтайте також:  Як прізвище впливає на оцінки в школі: несподівані результати дослідження

Вперше Україна взяла участь у PISA у 2018 році. Тоді показники українських підлітків були нижчі за середні по країнах Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) з математики, читання та природничо-наукових дисциплін.

Наступне дослідження PISA в Україні відбулося у 2022 році. У ньому взяли участь школярі 18 із 27 регіонів. Згідно з ним, українські школярі значно відстають від своїх однолітків за кордоном.

Водночас результати учнів більш освічених батьків знизилися порівняно більше – на 11% та 9% для дітей тих, хто навчався відповідно 12 та 14,5 років порівняно з 6% для школярів тих, хто навчався 9 років.

Крім того, дослідження показало, що школярі з сільських місцевостей за окремими напрямками відстають від учнів з міст на 4,5 роки. Натомість, успіхи українських школярів у великих містах показують кращі результати, ніж у середньому в Європі.

За словами директорки Українського центру оцінювання якості освіти Тетяни Вакуленко, серед проблем, які призвели до погіршення показників на PISA-2022, можуть бути психологічний стрес, обмеженість очного навчання та соціально-економічний статус родини. На її думку, діти, у сімʼях яких він нижчий, мають менше можливостей присвячувати час навчанню, адже змушені допомагати батькам або й самі працювати.

Чтайте також:  "А що це ми будемо Пушкіна вивчати?" Вчителька розповіла про плюси НУШ, штучного інтелекту на уроках і зарплату 12 тисяч гривень

Колишній директор УЦОЯО Ігор Лікарчук назвав чотири причини, чому результати PISA-2022 погіршились порівняно з 2018 роком. Він вважає, що справа не в дистанційному навчанні та повномасштабній війні Росії проти України, а у великій кількості реформ, відсутності мотивації в освітян та роботи над помилками.

Водночас співзасновниця громадської організації “Смарт освіта”, співавторка реформи “Нова українська школа” Іванна Коберник розповіла, що такі результати стали наслідком ковіду та вимушеного дистанційного навчання. Проте в Україні ще додалася повномасштабна війна, продовження онлайну чи змішаного навчання, тиск інших обставин, який зараз переживають українські діти. На її думку, для тих умов, у яких живуть українці, і в яких вчаться школярі, українські підлітки ще показали далеко не найгірший результат.

Джерело.


Повернутись вверх