facebook

“Ми остання країна в Європі”: заступник очільника МОН назвав вагому причину, чому Україні треба перейти на 12-річну систему освіти

“Ми остання країна в Європі”: заступник очільника МОН назвав вагому причину, чому Україні треба перейти на 12-річну систему освіти

Україна повинна обов’язково перейти на 12-річну систему освіти. Ми є єдиною країною Європи, яка цього ще не зробила. За словами заступника міністра освіти та науки Михайла Винницького, університет – це місце для дорослих, до якого в усьому світі вступають у 18 років, а різниця між 17- і 18-річними дуже суттєва.

Посадовець в ефірі ток-шоу “Код інформації” пояснив, що коли зі школи випускатимуться повнолітні громадяни, вони вже матимуть певний світогляд та відповідальність за свій вибір у професії. Винницький запевнив, що це полегшить багато питань у сфері освіти, адже зміниться її концепція.

“Ми остання країна в Європі де немає 12 класу. Нам надзвичайно важливо, щоб вступник був вже дорослий. Тому що університет – це місце освіти дорослих. Не, вибачте, 17-річних, а різниця між 17 і 18 колосальна, це взагалі зміна парадигми дитини. Це полегшує питання гуртожитків, це питання індивідуальних траєкторій, відповідальності студента до ринку праці. Ми говоримо про компетентнісний підхід, який базується на розвитку певного світогляду, на тих речах, які вміщує слово “суб’єктність”, – сказав заступник міністра освіти.

Чтайте також:  «Міністерство прямо закликало батьків до війни з учителями». — Ігор Лікарчук

Він зазначив, що нова система передбачає старшу профільну школу, академічні ліцеї та професійні коледжі, де школярі після 9 класу зможуть визначитися з напрямками фаху. За його словами, до 12 класу додадуться деякі елементи, які допомагатимуть учням у виборі майбутнього.

Винницький зауважив, що стара система базується на зубрінні, натомість за новою реформою майбутні вступники зможуть самі обирати, де саме їм вчитися, і нести за це відповідальність.

“Це означає вибір, це означає відповідальність за власний вибір. Це означає, що з 18 років ти дорослий і ти, якщо здобуваєш освіту, це вже твоє надбання. Не тому що батьки тебе туди послали, а ти сам прийняв рішення за яке ти понесеш відповідальність”, – додав заступник очільника МОН.

Нагадаємо, попередньо Міносвіти надало розʼяснення про перехід на 12-річну систему шкільної освіти, який відбудеться у 2027 році, як частина реформи Нової української школи. Освітнє відомство повідомило, що нині розробляється державний стандарт профільної старшої школи, який визначатиме яким буде навчання у ній.

Джерело.


Повернутись вверх