facebook

“Це трагедія”. Голова комітету з питань освіти розповів, чому в Україні не вистачає вчителів і як реформа вирішить цю проблему

“Це трагедія”. Голова комітету з питань освіти розповів, чому в Україні не вистачає вчителів і як реформа вирішить цю проблему

В Україні катастрофічно не вистачає вчителів, через те, що лише 18-19% випускників педагогічних вишів йдуть працювати у школи після закінчення університету. За словами голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, це трагедія, адже держава вкладає значну кількість фінансів в підготовку таких фахівців.

Посадовець звернув увагу, що саме для цього впроваджується реформа, яка передбачає працевлаштування студентів–бюджетників після отримання диплому. Крім того, Бабак наголосив, що згідно із запропонованими змінами, здобувачі освіти після другого курсу зможуть мати стипендію у розмірі мінімальної зарплати. Це передбачено для того, аби вони могли сконцентруватися на навчанні, а не шукати додатковий заробіток. Про це стало відомо з офіційного сайту політичної партії “Слуга народу”.

“Ми замовляємо щороку близько 12,5 тис. учителів за держзамовленням, проте до професії доходять лише 18-19% із них. Це трагедія, бо держава витрачає шалені гроші на підготовку в таких масштабах. Тому ми хочемо дати гарантоване робоче місце після закінчення ЗВО тим дітям, які навчатимуться на держзамовленні. Важливо, щоб уже після другого курсу студенти розуміли, що вони продовжують навчатися на бюджеті, держава їм дає стипендію в розмірі мінімальної зарплати, щоб діти не думали про додатковий заробіток, а сконцентрувалися на професії”, – сказав голова комітету з питань освіти.

Чтайте також:  "Які вазони треба ставити на підвіконня?" Колишній очільник УЦОЯО назвав сертифікацію вчителів "ганебним шоу"

За словами Бабака, згідно з прийнятим законопроєктом про зміни у фінансуванні здобуття вищої освіти, школярі при складанні Національного мультипредметного тесту або Зовнішнього незалежного оцінювання зможуть отримувати гроші на навчання, залежно від набраних балів. Він зауважив, що суми вистачить для того, аби вступити в більшість університетів України на будь-яку спеціальність. Завдяки цьому більше вступників зможуть отримати доступ до освіти.

Реформа передбачає зменшення держзамовлення фахівців, кількість яких на ринку праці занадто багато, натомість буде орієнтована на потреби держави. При цьому обʼєм фінансування не зміниться, підкреслив голова комітету.

 

Джерело.


Повернутись вверх