facebook

25-річний вчитель із Києва озвучив несподівану причину, чому молоді педагоги не йдуть працювати в школу

25-річний вчитель із Києва озвучив несподівану причину, чому молоді педагоги не йдуть працювати в школу

25-річний вчитель фізики та інформатики Руслан Циганков розповів, що молодим вчителям часто не вистачає прийняття колег у закладах освіти. На його думку, це одна з причин, чому освітяни одразу після закінчення навчання не йдуть працювати в школи. Водночас він вважає, що тим, хто вже з досвідом і давно викладає, бракує прийняття сучасності – нових мод і тенденцій.

Крім того, за словами Циганкова, його молодим колегам не вистачає впевненості в собі та своїх силах. Проте педагог запевняє, що йому пощастило з колективом, який не заперечує проти його методів роботи і підтримує в усьому. Про це він розповів в ексклюзивному інтервʼю OBOZ.UA.

Вчитель не оминув також і проблему заробітних плат. Він вважає, що ту роботу, яку виконують освітяни, мають оплачувати значно більше. Таким чином і у молодих фахівців, і у тих, хто працює давно, зʼявиться більше мотивації.

Циганков поділився, що йому вдається вирішувати фінансове питання завдяки додатковим хобі, що він радить робити й іншим педагогам.

Нагадаємо, колишня міністерка освіти та науки Лілія Гриневич запропонувала збільшувати можливості професійного розвитку українських вчителів, покращувати якість педагогічної освіти та переосмислити підходи до їхньої сертифікації. Таким чином, на її думку, вдасться залучати більшу кількість молодих педагогів, яких катастрофічно не вистачає у багатьох регіонах.

Чтайте також:  У межах реформи старшої школи скоротять кількість навчальних предметів

Пропозицію дати більше свободи вчителям та гідну зарплату висунув також колишній керівник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. Освітянин розкритикував рішення про появу супервізорів у школах для українських вчителів. Він закликав розробити адекватні вимоги критеріїв оцінок праці педагогів, морально і матеріально мотивувати їх до підвищення свого фахового рівня та зробити так, аби випускники педуніверситетів стояли в черзі для працевлаштування в школах.

Схожої думки також дотримується і вчитель інформатики Григорій Громко. Він вважає, що жебрак не може бути гарним фахівцем, і нарікає на низькі зарплати педагогів. Освітянин вважає, що в Україні недооцінюється важливість цієї професії, а фахівцям для того, щоб отримувати середню українську зарплату розміром 17 900 гривень, потрібно мати вищу кваліфікаційну категорію, стаж 30 років і не менше 30 годин навантаження.

Попередньо також стало відомо, що однією із найбільших проблем, з якою стикаються вчителі під час пошуку роботи, стали зарплати. Молоді освітяни зазначали, що в деяких випадках грошей ледве вистачало на їжу, а дехто навіть голодував через нестачу коштів. Крім того, педагоги вказували на проблеми дискримінації та систематичне зазіхання на їхній особистий час, а також спроби від колег “перекласти обовʼязки”.

Чтайте також:  В Україні скасують 11-річне навчання у школі і відправлять половину учнів до ПТУ

Нагадаємо, згідно з результатами дослідження, в Україні кількість молодих вчителів віком до 25 років становить лише 5%. Водночас педагогів, яким за 50, зі стажем 20-30 років, втричі більше. Згідно з думкою дослідників, молодих фахівців не стає більше через рівень заробітної плати на початку професійного шляху та завищених моральних вимог.

Водночас найменше молодих освітян у сільських місцевостях: з 2017 року фахівців до 30 років в селах стало менше на 9,5%. Робота в сільській школі, попри реформування, не приваблює молодь.

Джерело.


Повернутись вверх