facebook

Які надбавки до зарплати зможуть отримати вчителі в Україні в 2024 році

Які надбавки до зарплати зможуть отримати вчителі в Україні в 2024 році

Стало відомо, що може змінитися в зарплатах українських вчителів цьогоріч, і що існує крім базової ставки для освітян

Система оплати праці українських вчителів надто складна. Річ у тім, що крім базової ставки є ще щонайменше 52 надбавки (доплати або підвищення), які освітяни можуть отримувати за тих чи інших умов. заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків зазначив, що саме оновлення системи оплати праці вчителів є одним із пріоритетних напрямів роботи міністерства на найближчі роки.

Як він зазначив під час презентації дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”, система нарахування заробітної плати вчителям не є прозорою. Через це освітяни не можуть прогнозувати розмір своєї зарплати. За словами Андрія Сташківа, оновлення системи оплати праці вчителів є одним із пріоритетних напрямів роботи міністерства на найближчі роки, згідно зі “Стратегічним планом діяльності МОН до 2027 року”.

“Одночасно це буде відбуватися з переосмисленням системи оцінки професійного розвитку вчителя та системи атестації, для того, щоб вони більше відповідали сучасним потребам і очікуванням”, – додав заступник міністра освіти і науки.

При цьому від підкреслив, що в умовах обмеженого державного бюджету й воєнного стану в державі чимала частка грошей виділяється на Сили Оборони. Тобто, говорити про значне збільшення зарплат вчителів неможливо. Водночас у 2024 році вчителям збільшать зарплати на 20%: це пов’язано з тим, що в Україні зростає мінімальна зарплата.

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

Крім того, у 2023 році Кабінет Міністрів повернув фінансування реформи “Нова Українська школа”. У 2024 році уряд підтримав рішення про виділення ще 1,5 мільярда гривень освітньої субвенції.

“Зокрема, субвенція передбачає 400 тисяч гривень на 1 пілотний клас НУШ. Ми працюємо над тим, щоб матеріально-технічне забезпечення класів базової школи, які навчаються за програмою “НУШ”, досягло рівня початкової школи”, – розповів Андрій Сташків.

За що вчителі можуть отримувати надбавки, доплати або підвищення:

  • За вчені звання, наукові ступені;
  • За завідування кабінетами, лабораторіями, спортивними приміщеннями, музеями, філіями тощо;
  • За престижність праці;
  • За вислугу років;
  • За напруженість роботи тощо.

Пенсії та зарплати вчителів та медиків виплачуватимуть без затримок
Пенсії та зарплати вчителів та медиків у 2024 році в Україні виплачуватимуть своєчасно. При цьому в березні 2024 року пройшла індексація пенсійних виплат (у квітні очікується ще один перерахунок).

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, в 2024 році Україна потребуватиме понад 37 мільярдів доларів зовнішнього фінансування. Проте є домовленості з одинадцятьма державами щодо багаторічних програм фінансування. Зокрема, завдяки плану Ukraine Facility Україна може отримати фінансові ресурси на суму 50 мільярдів євро протягом 4 років, з яких 39 мільярдів євро будуть спрямовані на підтримку макроекономічної стабільності.

Чтайте також:  Провал «реформи НУШ»: винні точно не вчителі

Політолог Володимир Фесенко розкриє процедуру прийняття нового закону про мобілізацію. Він поділиться умовами, за яких закон буде ухвалений і розкриє можливі обставини, що можуть викликати опозицію серед народних депутатів. Не пропустіть цю важливу інформацію – долучайтеся до перегляду!

Джерело.


Повернутись вверх