facebook

МОН хоче змінити заочний формат навчання у вишах: годин стане більше, з’являться проміжні перевірки знань

МОН хоче змінити заочний формат навчання у вишах: годин стане більше, з’являться проміжні перевірки знань

Міністерство освіти та науки України планує збільшити кількість віртуальних контактних годин викладачів зі студентами та запровадити проміжні перевірки знань для здобувачів освіти, аби не залишати все на сесію. Про це розповів заступник міністра освіти Михайло Вінницький, коментуючи зміни, які стосуються заочної форми навчання.

Посадовець в інтервʼю The Ukrainians зазначив, що попередньо здобуття освіти таким чином хотіли скасувати, проте, порадившись і отримавши фідбек від представників освітньої сфери, вирішили цього не робити, а вдосконалити його. За словами Винницького, на цій формі нині навчається 290 тисяч студентів за різними програмами.

“Перед нами стоїть завдання змінити цю ситуацію. Вже зараз для цього ми розробляємо низку рішень. Наприклад, збільшити кількість віртуальних контактних годин викладачів зі студентами, а також запровадити проміжні перевірки знань для студентів, а не залишати все на сесію. Це вкрай важливо, особливо зважаючи на значною мірою дистанційний формат навчання”, – сказав заступник Лісового.

Він також зауважив, що заочна форма не відзначається високою якість і подекуди її обирають, аби отримати диплом, а не знання чи вміння.

Крім того, Винницький додав про те, що дистанційне навчання буде розвиватися і надалі, хоч воно також не завжди якісне, проте через інтерес до нього виникають повністю віртуальні університети. Він зауважив, що такий досвід вже є у Великій Британії. Натомість в Україні вже є інвестиція для розвитку онлайн-освіти у приватному секторі.

Чтайте також:  Не більше 24 дітей у класі. Що зміниться з 1 вересня в початковій школі та чому це може стати проблемою для сіл

“Те, що вже зараз дистанційна форма стала фактично повсюдною, хоча не завжди якісною, свідчить про великий інтерес до її вдосконалення через створення повністю віртуальних університетів. Першопроходець у цьому — Відкритий університет у Великобританії. Нещодавно одна українська компанія отримала дуже велику інвестицію, щоб розвивати саме дистанційну освіту у приватному секторі. Як на мене, це правильно, бо створить конкуренцію нашим українським закладам. А конкуренція завжди приводить до покращення якості”, – сказав посадовець.

Джерело.


Повернутись вверх