facebook

Оцінювання в школі – додаткова мотивація чи травмування психіки учня? – думка експерта

Що робити з оцінюванням школярів? Як оцінювати? Чи взагалі воно потрібне?

У шкільному просторі набуває актуальності питання щодо оцінювання дітей. Саме тому деякі батьки та вчителі пропонують скасувати оцінки задля того, аби не травмувати нервову систему школярів та прищепити учням гуманне ставлення один до одного без оцінювання. Про це на своїй сторінці уфейсбуці написав Володимир Співаковський.

У батьків і вчителів думки розділились. Одні за оцінювання, інші – проти. Був час, коли щодня вчитель перевіряв домашню роботу учня і за це ставив оцінку,- зазначив Співаковський.

Письменник наголошує, що сьогодні у кожної дитини є змога демонструвати свої знання не тільки перед вчителями. В неї є можливість позмагатись як з ровесниками, так і з самим собою, створювати так званий апгрейд.

Як варіант, можна позмагатись із часом, або ще крутіше – з Роботом, який чесно оцінює, – поділився варіантами педагог.

Також, на думку експерта, актуальним є питання про те, що дитину не можна порівнювати з іншими школярами, адже це травмує її нервову систему.

Як дитину готувати до дорослого життя, коли при вступі до ВНЗ абітурієнтів порівнюють між собою,  а роботодавці обирають та оцінюють її з іншими працівниками під час прийняття на роботу? – заявив Співаковський.

Науковець дійшов висновку, що суспільство розділилося на дві групи: одні вважають, що дитину слід оберігати та не перевантажувати, а інші – що дітей варто розвивати, вчити та вимагати більшого.

Що ж робити з оцінюванням школярів? Як оцінювати? Чи взагалі його варто скасувати? – розмірковує експерт.

У соцмережах під його дописом одразу розпочалось обговорення. Більшість користувачів дійшли думки, що оцінювання важливе і наголосили, що потрібно оцінювати не дітей, а саме їх знання.

Залежно від ситуації ми потребуємо або не потребуємо оцінювання. Дитина повинна бути готово  до того, що її, точніше здобуті нею знання, у будь-якому разі оцінюватимуть і головне не зациклюватись на цьому, а вчитись відстоювати власні цінності сприйняття навіть тоді, коли вони оцінюються негативно,- залишила свій коментар Олена Кучербаєва.

Дорогі освітяни, а як ви вважаєте чи потрібно оцінювати знання учнів і чи має  бути місце здоровій конкуренції між школярами?

Джерело.


Повернутись вверх