facebook

Це найгірше, що можна сказати дитині. Експертка з освіти назвала фразу, якої повинні уникати всі батьки

Це найгірше, що можна сказати дитині. Експертка з освіти назвала фразу, якої повинні уникати всі батьки

Коли дитина панікує, найгірше, що їй можна сказати – це заспокійся, розповіла експертка з освіти Рейчел Ромер. На її думку, такі слова не підтверджують емоції дитини і не допомагають їй зрозуміти свої почуття, виставляючи їх як не важливі.

В інтервʼю CNBC Ромер запевняє, що хлопчиків та дівчат найкраще вчити спокою через власну демонстрацію. Крім того, фахівчиня радить використувати вправи, аби допомогти дитині заспокоїтися та висловити свої емоції.

“Я виховую двох 4-річних дітей, і я думаю про те, що коли вони тривожаться, сказати “заспокійся” – це найгірше, що можна сказати дитині такого віку”, – запевняє Ромер.

За її словами, управління тривогою є одним із найскладнішим завдань, з яким можуть стикнутися маленькі школярі та підлітки. Для цього вона рекомендує користуватися вправою контрольованого дихання. Спочатку робити це разом, аби синхронізувати процес.

Психолог Деніел Гоулман запевняє, що такі методи допомагають розслабитися, що змінює фізіологічні процеси зі збудження симпатичної нервової системи на відновлення парасимпатичної, яка відповідає за спокій.

Водночас експерт з психології Адам Грант радить переформувати тривогу на приємне хвилювання, сказавши собі: “Слухай, тривога включає невизначеність. Так, цілком можливо, що може статися щось погане, але також можливо, що може статися щось хороше”.

Чтайте також:  "Іноді ми помиляємося, це не кінець, не злись на себе". Відео, як тато заспокоює доньку-підлітка, розчулило мережу

Подібну вправу батьки можуть виконувати зі своїми дітьми. Під час розмови з малюками фахівці радять змінювати фрази “Я знаю, що ти хвилюєшся, але…” або “Давайте спробуємо заспокоїтися” на “Я знаю, що ти схвильований, і..”.

Джерело.


Повернутись вверх