facebook

МОН створюватиме умови для вивчення мов національних меншин

МОН створюватиме умови для вивчення мов національних меншин

Міністерство освіти і науки розробило Дорожню карту створення умов для підвищення якості навчання державною мовою та мовами корінних народів і національних меншин (спільнот) у школах.

Метою документа є сприяння розвитку мов корінних народів і національних спільнот, а також надання можливості для розвитку та збереження етнокультурної ідентичності школярів.

Презентація та обговорення документа відбулися 1 березня за сприяння Ради Європи.

У заході взяли участь понад 100 представників посольств країн, мови яких вивчають як мови національних меншин; шкіл, у яких є класи для навчання представників національних меншин; громадських і неурядових організацій, обласних департаментів освіти.

Дорожня карта визначає напрями роботи й заходи, які допоможуть освітнім управлінцям та вчительству забезпечувати якісну мовну освіту для представників корінних народів і національних спільнот.

Карта містить перелік конкретних кроків і завдань, які треба втілити, щоб забезпечити ефективну реалізацію законів і нормативних документів з урахуванням інтересів та потреб представників корінних народів.

За словами заступника міністра освіти і науки Євгена Кудрявця, освіта має бути для всіх українських дітей однаково доступною та якісною.

«За цим підходом створювали дорожню карту. Один із критеріїв ефективності роботи такої системи – це успішність інтеграції дитини в суспільство під час та після завершення навчання, можливість бути його частиною, працювати, навчатися в ЗВО. Тому ми підійшли системно до цього питання та охопили більш широкі зміни, ніж питання проведення уроків», – зазначив заступник міністра.

Чтайте також:  "Ми обмежуємо своїх дітей". Освітянин пояснив, чому в малих селах мають вчитися тільки учні 1-4 класів

Дорожня картка передбачає формування та вдосконалення законодавчої та нормативної бази, створення умов для підвищення якості навчання, підвищення кваліфікації педагогічних працівників, а також організацію та проведення консультацій з представниками громад корінних народів і національних меншин щодо питань в галузі освіти.

Джерело.


Повернутись вверх