facebook

Реформа дошкільної освіти: що зміниться для батьків та вихователів

Реформа дошкільної освіти: що зміниться для батьків та вихователів

Інформує Всеосвіта.
Реформа дошкільної освіти: що зміниться для батьків та вихователів
Освітній комітет презентував велику реформу дошкільної освіти. Найближчим часом законопроєкт буде винесено на розгляд парламенту. Він передбачає появу Центрів підтримки батьків, мобільних дитсадків та регулюватиме навантаження педагогів. Про ці та інші зміни в дошкільній освіті — читайте в матеріалі.

Народні обранці завершили роботу, яка була пов’язана з підготовкою до другого читання законопроєкту № 8030. Він запроваджує реформу дошкільної освіти. Вже найближчим часом його розглянуть у Верховній Раді. Про це розповів один з авторів законопроєкту, нардеп від фракції «Слуга Народу», голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Володимир Воронов.

Ми врахували найкращий вітчизняний і світовий досвід, а також євроінтеграційні процеси. Головна ідея — кожна дитина повинна мати можливість здобувати якісну сучасну дошкільну освіту з урахуванням її індивідуальних особливостей, потреб, інтересів та здібностей, — пояснив голова профільного підкомітету.

Відомо, що у законопроєкті йдеться про створення механізму для освітнього розвитку дитини від народження. Для цього в країні працюватимуть різноманітні дитячі садочки:

  • ясла для дітей від 3-х місяців до 3-х років;
  • мобільні дитячі садки для дітей з віддалених населених пунктів;
  • сімейні садочки та низка інших.

Однією з ключових новел є створення Центрів підтримки батьків. У кожній територіальній громаді має бути мінімум один такий центр. Вони надаватимуть батькам педагогічну та психологічну допомогу. Там можна буде отримати консультацію, пройти спеціалізовані курси та семінари, обмінятися досвідом з іншими батьками, — наголосив Володимир Воронов.

Анонсовано, що законопроєкт має на меті сформувати гідне ставлення до працівників дитячих садочків. Уперше на рівні закону буде окреслено:

  1. обов’язкову умову скороченого робочого часу;
  2. обов’язкову щорічну оплачувану відпустку тривалістю 56 днів;
  3. помірне педагогічне навантаження;
  4. можливість підвищень посадових окладів з боку громади.

Під час обговорення вищевказаного законопроєкту посадовець Володимир Воронов презентував книгу «Україна з пелюшок. Новий погляд на ранній розвиток людського капіталу». Автор книги пояснює своє бачення, для чого Україні потрібна велика реформа дошкільної освіти та яким чином вона допоможе забезпечити майбутній економічний розвиток країни. Переглянути електронну версію вказаної книги ви можете за цим покликанням.

Чтайте також:  У межах реформи старшої школи скоротять кількість навчальних предметів

Джерело.


Повернутись вверх