facebook

Законопроєкт щодо реформи дошкільної освіти: що зміниться для педагогів, батьків і дітей у разі ухвалення

Законопроєкт щодо реформи дошкільної освіти: що зміниться для педагогів, батьків і дітей у разі ухвалення

Комітет освіти, науки та інновацій підготував законопроєкт щодо реформи дошкільної освіти.

Про це повідомляє Телеграм-канал Верховної Ради України.

Як зазначив Голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Володимир Воронов, наразі закінчено роботу над підготовкою до другого читання законопроєкту №8030 , який запроваджує реформу дошкільної освіти.

У документі, зокрема, ідеться про створення механізму для освітнього розвитку дитини від народження, який буде впроваджуватись у дитячих садках, зокрема сімейних, яслах для дітей від 3-х місяців до 3-х років, а також передбачені мобільні дитячі садки для дітей з віддалених населених пунктів.

“Ми врахували найкращий вітчизняний і світовий досвід, а також євроінтеграційні процеси. Головна ідея – кожна дитина повинна мати можливість здобувати якісну сучасну дошкільну освіту з урахуванням її індивідуальних особливостей, потреб, інтересів та здібностей”, – розповів депутат.

Однією з ключових новацій проєкту, за його словами, є створення Центрів підтримки батьків. У кожній громаді має бути мінімум один такий центр, який надаватиме батькам педагогічну та психологічну підтримку. Там можна буде отримати консультацію, пройти спеціалізовані курси й семінари, обмінятися досвідом з іншими батьками.

Чтайте також:  Освітній експерт озвучив два варіанти, які врятують малі сільські школи від закриття: зміни відчують лише директор і кілька педагогів

Як зазначив Володимир Воронов, законопроєкт також передбачає формування гідного ставлення до працівників дитячих садочків. Уперше на рівні закону запроваджують:

  • обов’язкову умову скороченого робочого часу;
  • обов’язкову щорічну оплачувану відпустку в 56 днів;
  • помірне педагогічне навантаження;
  • можливість підвищень посадових окладів з боку громади.

Джерело.


Повернутись вверх