facebook

Законопроєкт щодо реформи дошкільної освіти: що зміниться для педагогів, батьків і дітей у разі ухвалення

Законопроєкт щодо реформи дошкільної освіти: що зміниться для педагогів, батьків і дітей у разі ухвалення

Комітет освіти, науки та інновацій підготував законопроєкт щодо реформи дошкільної освіти.

Про це повідомляє Телеграм-канал Верховної Ради України.

Як зазначив Голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Володимир Воронов, наразі закінчено роботу над підготовкою до другого читання законопроєкту №8030 , який запроваджує реформу дошкільної освіти.

У документі, зокрема, ідеться про створення механізму для освітнього розвитку дитини від народження, який буде впроваджуватись у дитячих садках, зокрема сімейних, яслах для дітей від 3-х місяців до 3-х років, а також передбачені мобільні дитячі садки для дітей з віддалених населених пунктів.

“Ми врахували найкращий вітчизняний і світовий досвід, а також євроінтеграційні процеси. Головна ідея – кожна дитина повинна мати можливість здобувати якісну сучасну дошкільну освіту з урахуванням її індивідуальних особливостей, потреб, інтересів та здібностей”, – розповів депутат.

Однією з ключових новацій проєкту, за його словами, є створення Центрів підтримки батьків. У кожній громаді має бути мінімум один такий центр, який надаватиме батькам педагогічну та психологічну підтримку. Там можна буде отримати консультацію, пройти спеціалізовані курси й семінари, обмінятися досвідом з іншими батьками.

Чтайте також:  Закон України “Про дошкільну освіту” набув чинності. Які пропозиції подавав освітній омбудсмен

Як зазначив Володимир Воронов, законопроєкт також передбачає формування гідного ставлення до працівників дитячих садочків. Уперше на рівні закону запроваджують:

  • обов’язкову умову скороченого робочого часу;
  • обов’язкову щорічну оплачувану відпустку в 56 днів;
  • помірне педагогічне навантаження;
  • можливість підвищень посадових окладів з боку громади.

Джерело.


Повернутись вверх