facebook

Професія вчителя потребує постійного вдосконалення, – Гриневич

Професія вчителя потребує постійного вдосконалення, – Гриневич

Для того щоб учитель був у тренді і розумів, як реагувати на зміни, він потребує натхнення і вдосконалення.

Професія вчителя потребує постійного натхнення і професійного вдосконалення.

Про це йшлося під час презентації проєкту підготовки майбутніх учителів «MentorMe» громадської організації «Освіта 360».

За словами ексміністра освіти і науки Лілії Гриневич, наразі український вчитель має пройти 150 годин підвищення кваліфікації за 5 років, тобто 30 годин на рік.

«А було ще менше. Для порівняння, у Сінгапурі, який посів перше місце за результатами міжнародного дослідження PISA у 2022 році, учителі мають повністю оплачені і зарезервовані в їхньому робочому часі 100 годин підвищення кваліфікації на рік», – наголосила Гриневич.

На думку ексміністра, для того щоб учитель був у тренді, щоб він розумів, як реагувати на зміни, педагог потребує постійного натхнення і вдосконалення.

«Коли людина має виділений і оплачений час на можливість вчитись в інших, ділитись досвідом, тоді в неї з’являється спосіб подумати по-іншому, поглянути на цю рутину. Нам треба дбати про збільшення можливості професійного розвитку вчителів у процесі», – упевнена Гриневич.

Також Лілія Гриневич переконана, що в Україні мають бути переглянути вимоги до вищої педагогічної освіти.

Чтайте також:  "Проводьте час якісно". Три приклади з життя, які спростовують популярний метод виховання дітей

«Якщо ми дивимось зараз на підготовку вчителів на різних факультетах, то часом педагогічна складова дуже мізерна, для того щоб потім записати кваліфікацію. Це треба переосмислювати. Якщо педагогічна складова номінальна, нецікава, базується тільки на теоретичних аспектах, і в них навіть не відчуваються тренди сьогодення, наприклад, щодо реформи Нова українська школа, це, без сумніву, демотивує майбутніх учителів», – зазначила Гриневич.

Джерело.


Повернутись вверх