facebook

Дослідження показало несподіваний недолік шкільної форми для учениць 1-4 класів

Дослідження показало несподіваний недолік шкільної форми для учениць 1-4 класів

Дослідження Кембриджського університету показало, що шкільна форма, яку носять учениці 1-4 класів, може призводити до зменшення фізичної активності. Зокрема, це заважає дівчатам бігати, лазити та брати участь в іграх під час перерви та обіду.

Крім цього, школярки більш стримані щодо участі у фізичних активностях, якщо відчувають дискомфорт від носіння уніформи, наприклад такої як сукні або спідниці. Про це пише видання Тhe Guardian.

За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоровʼя діти мають приділяти мінімум 60 хвилин фізичній активності протягом тижня. Дослідниця факультету освіти та докторка Мейрід Райан, зауважила, що шкільні громади можуть розглянути дизайн і визначити, чи заохочують або обмежують уніформи їхнього закладу освіти дотримання порад ВООЗ.

Кембриджське дослідження показало, що менша кількість учнів молодшого шкільного віку відповідає мінімуму рекомендацій ВООЗ у країнах, де форма є нормою.

Існувала більша різниця між дівчатами та хлопчиками 1-4 класів в країнах, де уніформа була загальною. Серед дітей середнього шкільного віку такі висновки не підтвердились.

Вчені проаналізували статистичні дані понад 1 мільйона підлітків у віці від 5 до 17 років у всьому світі.

“Дівчата можуть відчувати себе менш впевнено, катаючись на дитячому майданчику або катаючись на велосипеді у вітряний день, можуть почуватися менш впевнено, якщо вони в спідниці чи сукні. Соціальні норми та очікування, як правило, впливають на те, що вони відчувають, що можуть робити в цьому одязі. На жаль, коли йдеться про зміцнення фізичного здоров’я, це проблема”, – сказала старша авторка дослідження докторка Естер ван Слюйс.

Чтайте також:  "Іноді ми помиляємося, це не кінець, не злись на себе". Відео, як тато заспокоює доньку-підлітка, розчулило мережу

Згідно з даними, більшість дітей і підлітків не дотримуються цієї рекомендації, особливо дівчата, які мають розрив у 7,6 відсоткових пунктів з хлопчиками.

У трьох чвертях країн, де носіння шкільної форми є нормою, середня частка учнів, які виконують пораду, становила 16%. У країнах, де уніформа була менш поширеною, показник становив 19,5%.

Зокрема, хлопці в 1,5 рази частіше відповідали рекомендаціям ВООЗ у будь-якому віці, порівняно з дівчатами.

За словами дослідників, такі результати не доводять остаточні висновки щодо обмеження фізичної активності через носіння шкільної форми та потребують додаткового аналізу для встановлення причин.

Джерело.


Повернутись вверх