facebook

Студенти матимуть право самостійно обирати додаткові предмети та викладачів

Студенти матимуть право самостійно обирати додаткові предмети та викладачів

Інформує Всеосвіта.

Заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький вважає, що українські студенти мають відходити від стандартів часів радянщини та повинні отримати змогу самостійно обирати додаткові предмети, зокрема й викладачів.

Сьогодні в українському суспільстві залишається глибоко вкоріненим застарілий шаблон, згідно з яким більшість громадян вважає — головна мета вищої освіти це підготовка спеціаліста до конкретної роботи.

Наявний стереотип походить із часів срср, коли освіта забезпечувала кадри для народного господарства. І очевидно, це забезпечення потребувало спеціалізованих вишів (аграрних, медичних, автотранспортних, водних, залізничних, лісотехнічних і т.д.). Зараз інший час, інші вимоги. Ціль дійсно вищої освіти – виховати суб’єктного громадянина, інтелектуала, критично мислездатного професіонала, – вказує заступник Міністра освіти і науки України М.Винницький.

На думку посадовця, для того, щоб вища освіта в Україні розвивала в студентів такі риси, вони повинні мати можливість самостійно обирати дисципліни та викладачів. При цьому у дописі М.Винницького не йдеться про відмову від базової освітньої програми – вона все одно має навчати студентів за компетентністю, необхідною для роботи за конкретним фахом.

Але крім обов’язкових дисциплін, у студента мають бути максимально широкі можливості для вибору курсів, викладачів, спеціалізації в межах обраної спеціальності або міждисциплінарно. А вибір ширший, якщо заклад більший – не спеціалізований, а навпаки – широкопрофільний, – повідомляє М.Винницький.

Чтайте також:  Бакалавром можна буде стати за 3 роки, а університети отримають ширшу автономію: які зміни чекають вищу освіту після рішення Верховної Ради

Джерело.


Повернутись вверх