facebook

Освітянам даватимуть паперові лікарняні замість електронних: уточнюємо в яких випадках

Освітянам даватимуть паперові лікарняні замість електронних: уточнюємо в яких випадках

Інформує Всеосвіта.
Не дивлячись на те, що електронні лікарняні в Україні використовують вже понад два роки, сьогодні існує чимало проблем з їх видачею. У яких випадках педагогам можуть виписати звичайні лікарняні на паперових бланках — пояснюємо в матеріалі.

Восени 2023 року МОЗ України повідомляло, що за період впровадження реформи ведення медичної документації, лікарі видали більш як 20 млн медичних висновків про тимчасову непрацездатність громадян, з них не мала частка — освітяни.

Популярність електронних лікарняних цілком прогнозована, адже виписка паперових висновків змушувала лікаря виділяти досить тривалий час на виконання не медичної, а скоріше канцелярської роботи: заповнення граф, що стосуються паспортних даних пацієнта, місця роботи та адреси проживання. Усе це дуже затягувало процес, і виписування листка непрацездатності інколи могло тривати вдвічі довше, ніж весь процес огляду пацієнта із розбиранням скарг, призначенням лікування та рекомендаціями. Тому електронний лікарняний став зручним сервісом, яким українці користуються вже понад два роки. Він формується на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, який лікар створює в Електронній системі охорони здоров’я.
Лікарняні на листочках повертаються?
Наразі через війну можуть виникнути такі обставини, коли лікар не може підтвердити тимчасову втрату працездатності вчителя в Електронній системі охорони здоровʼя, сформувавши медичний висновок про його тимчасову непрацездатність. Як діяти в цій ситуації — говоримо далі. В разі, коли лікар не може підтвердити тимчасову втрату працездатності вчителя медичним висновком про тимчасову непрацездатність, він має право виписати правильно заповнений та оформлений паперовий бланк листка непрацездатності. Це правомірно у таких випадках:

  1. у разі відсутності зв’язку між електронним реєстром листків непрацездатності (система Пенсійного фонду України) та реєстром медичних висновків в ЕСОЗ  більш ніж 7 днів;
  2. якщо в умовах воєнного стану користувачі не мають доступу до ЕСОЗ (аварійне вимкнення світла, повітряна тривога, загроза ракетного обстрілу тощо);
  3. якщо пацієнт звертається за продовженням випадку тимчасової непрацездатності з порушенням термінів за умови, що це порушення сталося внаслідок воєнного часу (педагог, приміром, перебував в окупації та не міг своєчасно виїхати до безпечного місця).
Чтайте також:  Чому підвищення зарплат з 1 квітня 2024 року не відбулося: відповідь Мінекономіки

Звертаємо увагу, що видача паперових листків непрацездатності для освітян можлива у період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення. Рішення про продовження раніше виданого лікарняного приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоровʼя або керівник закладу. Крім того, залежно від ситуацій законним є поєднання електронного та паперового лікарняного, виписаного на окремому бланку, в межах одного випадку тимчасової непрацездатності. Нагадуємо, раніше Всеосвіта розповідала про обов’язковий медичний огляд освітян у 2024 році. Про всі нововведення МОЗ України щодо проходження щорічного медогляду педагогів, які працюють очно або дистанційно ви можете прочитати тут.

Джерело.


Повернутись вверх