facebook

Як подолати емоційне вигорання: корисні практики від експертки

Психологиня в галузі розвитку емоційного інтелекту розповіла про способи, які допоможуть віднайти внутрішні ресурси.

Педагог щодня витрачає багато ресурсів. В одну мить йому потрібно стати психологом, другом, лікарем, програмістом. Усім потрібно надати допомогу, заповнити журнал, здати звіт, прослідкувати за поведінкою дітей, провести 6-7 уроків, перевірити зошити, і нарешті, прийти додому та провести час з родиною.

Але чи кожен учитель знаходить в собі сили подивитись мультик з дитиною перед сном, зробити з нею домашні завдання чи просто попити чаю з коханою людиною? Замість відпочинку педагог сідає готуватись знову до уроків і так з дня в день. Безперервне навантаження, відсутність нормального сну та відпочинку може призвести до емоційного вигорання.

Перші ознаки вигорання можна помітити вже на початковому етапі: проблеми зі здоров’ям, постійна втома, поганий настрій, втрата мотивації, знижена продуктивність. Якщо ви помітили ознаки емоційного вигорання, вашому організму потрібне перезавантаження.

Як відновити свої сили та знову радіти життю, знаходити баланс між роботою та особистим життям, відпочивати та продуктивно працювати? Корисними порадами та добіркою вправ на подолання емоційного вигорання поділилась Олена Черниш, психологиня в галузі розвитку емоційного інтелекту, корекції невротичних розладів, наслідків психологічної травми та проблем розвитку особистості, арттерапевтка:

Багато моїх колег звертаються з цією проблемою, адже карантин не міг не позначитись на нашому самопочутті. Невизначеність і нечіткість розуміння, що потрібно робити далі призвів до того, що більшість педагогів уже на початку навчального року стикнулись з емоційним вигоранням. Сьогодні ми говоритимемо про внутрішні ресурси, про щось позитивне. Спробуймо розслабитись та отримати задоволення.

Найперше, з чого варто розпочати – це зручно сісти, притулитись до спинки стільця та розслабитись. Закрийте очі та подумайте про те, що вас нині турбує, відповіді на які б ваші питання ви хотіли б почути.

Перша частина вправи називається “коректний запит”. Олена Черниш пояснює, що в такий спосіб ми формулюємо питання так, аби відповідь, яку ви отримали, залежала від вас, тобто адресована саме вам:

Скажімо, як я можу помиритися з чоловіком? Як я можу навчитися розподіляти свій час? Як мені навчитись відпочивати? Це конкретний запит, який ви адресуєте самим собі. Тому що всі події, які будуть пов’язані із реалізацією на ваш запит, залежатимуть лише від вас. Ви не можете поставити запитання “Як мені збільшити зарплату в школі?”, бо це від вас не залежить.

Тепер, коли ви перебуваєте у розслабленому стані, сформулюйте чіткі запити. Наприклад: “Як мені навчитись…”, “Як мені зробити…”, “Як я можу…”.

Чтайте також:  Літні канікули в українських школах розпочнуться пізніше

Усі відповіді на запитання будемо шукати через казку.
ВПРАВА. КАЗКА

Оберіть героя для своєї казки. Це може будь-який персонаж, якого ви одразу пригадаєте. Розгляньте свого героя ззовні: які в нього очі, яким поглядом він дивиться, як він одягнений, який він в активності, які зовнішній емоційний стан?

Напишіть короткий сюжет: як герой стикнувся із вашою ситуацію і знайшов з неї вихід. Коротку історію потрібно написати від імені героя.

Коли ви пишете про казку, про свого героя, це дає позицію об’єктності. Бо коли людина пише про себе, вона стає лише тривожнішою. Видуманий герой – це ніби не зовсім про вас, але наша свідомість влаштована так, що ми в усьому, і навіть в уявних об’єктах шукаємо актуальну проблему, – зазначає психологиня.

Після того, як ваша історія готова, дайте відповідь (і обов’язково її запишіть) на таке запитання: “Про що мій твір?”. Друге запитання: “Що я зрозумів/ла прямо зараз?”.

Лишіть свої відповіді на папері, бо ми повернемось до них згодом.

ВПРАВА. СТИХІЇ

Наступний блок вправи присвячений роботі зі стихіями.

Намалюйте на папері пейзаж, на якому зображено чотири стихії: земля, повітря, вода та вогонь. Погляньте на свій малюнок та дайте відповідь на запитання:

Чтайте також:  "Траву не виривають руками, якщо є газонокосарка". Освітянин спростував міф про таблицю множення на прикладі продавчині з ринку
  • Яка стихія проявлена найбільше?
  • З якою стихією пов’язаний ваш теперішній стан?
  • Чи збіглось у вас те, що ви відчуєте з вашим малюнком?

Якщо у вас дві стихії, які проявилась через художні образи, збіглись з вашим станом, отже ви вмієте дослухаєтесь до себе. Якщо стихії з вашими почуттями не збіглися, скоріше за все ваш запит, який проявився у малюванні, може бути спрямований в майбутнє або до ваших побоювань чи очікувань, – пояснила психологиня.

Тепер подумайте, з якою стихією у вас асоціюється ваш дім, і з якою робота? У вас можуть виникнути такі пари: повітря/вогонь, земля/повітря, вода/вогонь тощо.

Тепер ми попрацюємо з кожною стихією окремо, аби ви взяли той ресурс, який вам потрібен. Що таке ресурс? Це енергетичне наповнення. Енергія вогню дасть вам можливість бути активним. Енергія води – це енергія життя, дії. Енергія повітря нас трішки відриває від землі, дає легкість, але водночас вона пов’язана з тривогою. Енергія землі наповнює силою, – пояснює Олена Черниш.

Тепер намалюйте стихію вогню й напишіть, хто його розпалив? Хто підтримує цей вогонь? Як він згасне?

На іншому аркуші паперу намалюйте стихію повітря так, як ви собі її уявляєте. Тепер подивіться на малюнок повітря і дайте відповідь на запитання:

  • Чи є у вас відчуття тривожності?
  • Чи було це почуття тривожності, коли ви зображували стихію повітря?
  • Що можна зробити, щоб це почуття тривожності щезло?

Тепер попрацюємо зі стихією землі. Візьміть папір, олівці та намалюйте горщик своїх ресурсів. Загляньте у горщик та подивіться, скільки їх там. Зробіть до свого горщика такі записи:

  • Позначте, з якого він матеріалу.
  • У якому горщик в стані?
  • Якої він форми?
  • Що в цьому горщику?
  • Чи готові ви прийняти те, що в цьому горщику?

УЗАГАЛЬНЕННЯ

Час підбивати підсумки й проаналізувати те, що ви написали. Перегляньте свої відповіді та узагальніть їх одним словом. Тобто у кожній вправі у вас має бути по одному слову. З цих слів складіть речення.

Чтайте також:  Як же стимулювати професійну діяльність педагогічних працівників?

Перед початком вправ ви сформулювали запит. Чи може бути ваша фраза відповіддю на ваше запитання? Які ресурси ви можете взяти з повітря, води, землі та вогню?

Характеристика казкового героя може підказати вам, чому ви обрали такого героя. Співвіднесіть його характеристики з вашою проблемою, яку ви намагались розглянути у казці. Можливо, поведінка героя вам дасть розуміння, чому ви потрапили в цю ситуацію, а можливо дасть ресурс, як знайти вихід з цих життєвих обставин, – пояснює пані Черниш.

Тепер поверніться до завдання, в якому необхідно було написати пару стихій: ви вдома і на роботі.

Якщо ви вдома земля – чітко знаєте, що робити, тримаєте ситуацію під контролем. Це свідчить про впевненість. Якщо ви на роботі – вогонь. Земля може загасити вогонь. Можливо, завдяки заземленню ви регулюєте вогонь.

Пара земля і вода: вода – це енергія. Якщо щодня буде та сама рутинна робота, прісна і нецікава, може з’явитись болото.

Якщо у вас утворилась пара вода та земля: вода напуває землю, вода стає цілющою.

Якщо у вас пара вода та вогонь: вода вдома – це багато енергії, ви знаєте, що робити, ви в балансі.

Пам’ятайте про головне – необхідно берегти себе та свої сили. Причини, що лежать в основі нашого емоційного вигорання, іноді важко зрозуміти без професійної допомоги. Тож не бійтеся звертатись про допомогу.

Якщо у вас емоційне вигорання і ви бажаєте почути більше інформації про те, як відновити сили – обов’язково перегляньте онлайн-сесію Олени Черниш. Спеціально для освітян психологиня спільно з командою “Всеосвіти” розробили Кабінет психолога, де кожен може запитати про те, що його найбільше турбує. Щоп’ятниці пані Черниш проводитиме онлайн-сесії на основі запитів учасників.

Джерело.


Повернутись вверх