facebook

Чи мають право учні та вчителі на перервах спілкуватися російською

Чи мають право учні та вчителі на перервах спілкуватися російською
Учні та вчителі в Україні під час освітнього процесу повинні спілкуватися лише українською мовою. Тобто не лише на уроках.

Джерело:“Освіторія”

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зазначив, що звертався до Міносвіти України за роз’яснення, що варто називати “мовою освітнього процесу”. МОН склало відповідні рекомендації.

Якою мовою у школі мають говорити учні та педагоги
Міносвіти підтвердило, що і уроки, і перерви, і розмови в їдальні, під час гуртків, занять спортом, проведення виховних годин та батьківських зборів – усе це є навчальним процесом. Тобто спілкування у межах цього часу має відбуватися українською мовою.

Освітній процес відбувається не лише на уроках, тому вчителі у школі мають спілкуватися державною мовою, незалежно від того, якою мовою вони розмовляють удома. Школа є архітектором нашого майбутнього. Тому заклади освіти – не місце для подвійних стандартів чи будь-яких мовних спекуляцій,– наголосив Кремінь.

Але додав, що з особливою увагою треба ставитися до дітей, які стали вимушеними переселенцями. Мовний омбудсмен вважає, що, якщо батьки спілкуються недержавною вдома, дитині може бути складно в школі. І зазначає, що кожен регіон України має свої діалектизми. Тож не варто допускати цькування на мовному ґрунті.

Чтайте також:  НУШ треба реанімувати: освітянин розповів, чому "пробуксовує" реформа середньої освіти в Україні

Уповноважений також зазначив, що взорується на педагогів, які своїм прагненням до самонавчання та вдосконалення професійності є прикладом для учнів та їх батьків.

Джерело.


Повернутись вверх