facebook

Подарунки вчителям, хамство від батьків і дітей, зйомка на телефони: шокуюче відео з подробицями роботи у школі

Подарунки вчителям, хамство від батьків і дітей, зйомка на телефони: шокуюче відео з подробицями роботи у школі

Про проблеми у школах, про які рідко говорять, нагадала вчителька

Неповага з боку дітей і їхніх батьків, погане виховання учнів, жадібність – те, з чим дедалі частіше зустрічаються вчителі у школах. Публікуємо третю частину анонімної бесіди зі шкільним вчителем. Подробиці роботи вчителів – у нашому матеріалі.

Інформатор публікує розшифровку відео проєкту «Відвертості професій». У першій частині ми розповідали, які зарплати у шкільних вчителів та директорів шкіл, куди йде фонд школи та фонд класу, як батьки б’ються та лаються з вчителями. У другій частині писали про секс між педагогами та учнями, покарання школярів за погану поведінку та конфлікти на роботі між новими та старими кадрами вчителів. Ми вже розповідали про те, як ведеться бізнес з продажу шаурми у кіосках та в яких умовах. А також про ринок з продажу авто у лізинг в Україні. А ще про те, як працюють скандально відомі шахрайські колцентри у Дніпрі (так звані “офіси”) та які там зарплати. Також розповідали й про те, скільки можна заробити, кладучи бруківку та плитку.

Чтайте також:  «Міністерство прямо закликало батьків до війни з учителями». — Ігор Лікарчук

За словами співрозмовниці журналістів, діти часто знімають вчителів на відео з телефону, бо мають на це право. У 1-2 класі ще не розуміють, що так можна робити. А з 3-4 класу вже знімають. При цьому вчителі, яким за 50 років і які карають дітей традиційними методами, мають припинити так діяти.

«Викладача довели до сказу спеціально, все це потім зняли, після цього викладача ще «нагнули», що він такий-сякий. Є викладачі, які не праві. А є ті, хто страждає просто так, бо у батьків дітей немає клепки в голові. Коли кажеш дітям, що ти не маєш права ображати ту чи іншу дитину, вони відповідають, що ви не маєте права робити їм зауваження», – каже вчитель.

Фізично карати дітей не можна. Іноді вчителі починають також знімати на відео дітей, які знімають їх. Діти обурюються, начебто у вчителя немає такого права. Але ж і діти у вчителя не питали дозвіл, щоб знімати.

«Діти хамлять. Вони кажуть: у мене є права. Але вони забули про обов’язки. Батьки не виховують дітей згідно зі статтею 150 Сімейного кодексу України (Основні обов’язки батьків щодо дитини, – Ред.). Погано, що батьків перестали звільняти з роботи та штрафувати за недбале виховання дітей. А якби батьків посадили в камеру на 3 дні, звільняли з роботи, штрафували, тоді б вони краще виховували й звертали увагу на свої батьківські обов’язки», – вважає вчителька.

Батьки до вчителів здебільшого відносяться як до «обслуговуючого персоналу». Буває, що батьки проти того, щоб вчителям щось дарувати на день народження. Завжди є хтось, хто не сплачує на подарунки, якщо всі інші збирають кошти. Навіть окремі депутати через жадібність не платять за комунальні послуги, хоча гроші в них є, а тим паче не платитимуть у школі, проте є гроші на ресторани для себе. Є неадекватні батьки з приводу грошей, є неадекватні з приводу «мені всі винні», є неадекватні з приводу «моя дитина найкраща, і всі повинні біля неї бігати».

Чтайте також:  Освіта майбутнього: які зміни готують українським школярам

Є такі вчителі, які вимагають у дітей подарунки. Наприклад, кажуть: «на моїй руці золотий браслет буде дуже гарно виглядати. Я вас залишу на 15 хвилин, щоби ви могли обговорити всі деталі». І батьки знають, що якщо вони не куплять, їхніх дітей ще більше будуть перевіряти на рівень знань та задавати ще більше домашніх завдань.

Одна колишня директорка приходила, ставила лінійку та вимірювала висоту подарованих їй букетів. У неї була лінійка на 1,5 метри. Букет квітів повинен бути не менше за цю висоту. Якщо менше – вона їх викидала у смітник. Буває, чітко дають вказівки. Наприклад, випускний клас має подарувати школі музичний центр, плазменну дошку або ще щось, подарунки для всіх вчителів зробити, організувати бенкет за участі вчителів – такі випадки дуже часті, причому навіть у комунальних школах, де сплачують за навчання 3-4 тис. грн на місяць.

Також вчителька обурюється, навіщо робити централізоване шкільне харчування. Є діти з діабетом, з непереносністю лактози, які не їдять овочі, у яких на фрукти (навіть на яблука алергії!). Однак особливі потреби при харчуванні дітей не завжди враховуються. При цьому з бюджету витрачаються мільярди грошей на це, а помітна частина їжі викидається у смітник, а ще створюються тонни відходів з пластику (насамперед ланчбоксів). У Дніпрі на харчування йде 150 грн на 1 дитину на день. З 1 по 4 клас у Дніпрі їдять всі школярі. Цікаву передачу про харчування у школах Дніпра зробили журналісти місцевого телеканалу «Суспільного» у вересні 2023 року.

Чтайте також:  Батьки оніміли: навчальний рік у школах різко скоротили

Джерело.


Повернутись вверх