facebook

Що чекає на вчителів у 2024 році: сертифікація, зарплата, робоче середовище

Що чекає на вчителів у 2024 році: сертифікація, зарплата, робоче середовище

У 2024 році у сфері освіти відбудеться чимало змін. Активно розвиватиметься реформа НУШ після її рестарту, зміниться традиційна форма атестації вчителів, трансформується робота дитячих садочків. Пояснюємо, що чекає на педагогів цього року та які зміни відбудуться у їхньому робочому середовищі.

ЗНО для вчителів
У березні та вересні 2024 року вчителі пройдуть сертифікацію у форматі ЗНО. Тестуванням замінили традиційну атестацію вчителів. З 2019 року сертифікацію проходили вчителі початкових класів, математики й української мови та літератури.

Цьогоріч до них доєднаються також вчителі громадянської та історичної галузі та освітньої галузі «Суспільствознавство». До 2026 року ЗНО для вчителів має повністю замінити традиційну атестацію.

Взяти участь у сертифікації зможуть вчителі, які мають педагогічний стаж роботи не менше, ніж два роки.
Яка кількість вчителів зможе скласти ЗНО

  • 1500 вчителів початкових класів;
  • 1000 педагогів математики, які працюють за НУШ у 5–6 класах;
  • 1000 вчителів української мови й літератури 5–6 класів НУШ;
  • 500 учителів навчальних предметів або інтегрованих курсів громадянської та історичної освітньої галузі та освітньої галузі «Суспільствознавство».

Зареєструватися на сертифікацію можна до 30 січня у два етапи:

  • 15–25 січня — відповідно до виділеної кількості місць для конкретного регіону;
  • 26–30 січня — у межах загальної кількості місць.

Деталі реєстрації за посиланням.
Нова система оплати праці не запрацює?
Пояснює юрист ГС «Освіторія» Олександр Брижак

10 липня 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки».

Чтайте також:  "Немає поганих армій, є погані полководці": Лікарчук заступився за вчителів, яких звинуватили у провалі НУШ для 5-7 класів

За цією постановою ставка заробітної плати вчителів визначається за коефіцієнтом — 4,84 прожиткових мінімумів. На початок 2024 року прожитковий мінімум — 2920 грн. Отже, вчительська ставка мала би становити 14132 грн.

Але постанова заблокована до 1 січня 2025 року згідно з іншою Постановою КМУ № 1381 від 27.12.2023. Тому цьогоріч залишається стара система оплати праці. За нею коефіцієнти для педагогів значно нижчі. Наприклад, у вчителя без категорії — це 1,82 + доплати/надбавки.

Підвищення прожиткового мінімуму мало б призвести до відповідного підвищення ставки вчителів. Однак на сьогодні в чинній постанові КМУ № 1298 від 30.08.2002 року є пряма норма, що базовий посадовий оклад з 1 грудня 2021 р. відповідає 2893 гривні та залишається незмінним. І про жодні зміни у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму на 2024 рік поки що не відомо.

З іншого боку зростає мінімальна зарплата, а посадовий оклад вчителя не може бути меншим від неї. Можливо, це і призведе до підвищення ставки вчителів. Тож варто дочекатися роз’яснень Кабміну.

Більше шкіл матимуть укриття
На 2024 рік уряд виділив 2,5 млрд грн для облаштування укриттів у школах і садочках. Це на 1 млрд грн більше, ніж минулого року. Наразі близько 80% закладів освіти мають сховища.

Пріоритетними в цьому плані є прифронтові регіони, щоб там якомога більше дітей змогли вийти на очне навчання.

Чтайте також:  "Немає поганих армій, є погані полководці": Лікарчук заступився за вчителів, яких звинуватили у провалі НУШ для 5-7 класів

На початок 2023-2024 навчального року з 10,5 тисяч шкіл понад 6,5 тисяч працюють у звичайному форматі, інші майже 4 тисячі — у змішаному. Ще 2,5 тисячі шкіл продовжують роботу дистанційно.

Основна причина, чому школи працюють дистанційно — відсутність укриттів. Отже, можемо очікувати, що у 2024 році більше закладів освіти запрацює очно.

Також у Кабміні порушили питання й інших безпекових заходів для закладів освіти — тривожну сигналізацію, охорону поліцією, металодетектори.

Мультимедійне обладнання для класів НУШ
У вересні 2023 року Кабмін відновив фінансування Нової української школи. Цього року до бюджету МОН додали 1,47 млрд грн для фінансування реформи.

Команда підтримки реформ із питань Нової української школи обговорила проблеми реформи під час круглого столу. Одна з тих, що перетинається в природничій галузі, математичній та мовній — недостатнє матеріально-технічне забезпечення. Тому мільярд гривень із фінансування виділять на мультимедійну техніку. Це допоможе вчителям ефективніше викладати навчальний матеріал на уроках. Також учні зможуть швидше опановувати навчальні теми, завдяки перегляду зображень та відео.

Ще один плюс мультимедійного обладнання у шкільних класах — краща організація змішаного навчання. Адже багато педагогів одночасно проводять урок очно та онлайн для учнів, які вчаться дистанційно.

Зміни у дошкільній освіті
Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій впроваджує реформу дошкільної освіти. Основна її ідея — перенести акцент із догляду на розвиток дітей від народження. Для цього розшириться мережа ясельних груп.

Чтайте також:  "Немає поганих армій, є погані полководці": Лікарчук заступився за вчителів, яких звинуватили у провалі НУШ для 5-7 класів

Також з’являться дитячі садочки педагогічного партнерства. У них педагоги та психологи будуть працювати з дітками, які перебувають у закладі разом з одним із батьків та надаватимуть їм підтримку.

Ще одна новація — запровадження різних форм дошкільної освіти. Відтепер батьки зможуть вибирати для своєї дитини педагогічний патронаж, дистанційну, сімейну або мережеву форму навчання.

При мережевій формі дітки зможуть відвідувати декілька садочків одночасно. Наприклад, в одному бути на короткій групі, а після обіду перейти до іншого, щоб вивчати іноземну мову.

Також планується запровадження мобільних дитячих садків. Вони приїжджатимуть до віддалених населених пунктів, де немає закладів дошкільної освіти. Такий формат вже існує на деокупованих територіях, проте тепер планується узгодити його на законодавчому рівні.

Власні дитсадки зможуть організовувати підприємства, ОСББ, громадські об’єднання та інші заклади освіти.

Планується також створення Центрів підтримки батьків, принаймні одного у кожній територіальній громаді. У них батьки зможуть отримати педагогічну та психологічну допомогу: пройти курси, семінари, відвідати консультації. Це буде особливо помічним для батьків, чиї діти не відвідують дитячий садок.

Також за умовами реформи для вихователів визначений скорочений робочий час та відпустка 56 днів. Законопроєкт впроваджує адекватне робоче навантаження для дошкільних педагогів та надає можливість підвищення посадових окладів. А ще урізноманітнює способи підвищення кваліфікації та гарантує академічну свободу.

Джерело.


Повернутись вверх