facebook

У чому різниця між асистентом вчителя і асистентом дитини: коментар Сергія Горбачова

У чому різниця між асистентом вчителя і асистентом дитини: коментар Сергія Горбачова

Асистент вчителя є педагогічним працівником. Асистент дитини (учня) не є педагогічним працівником.

Про це освітній омбудсмен розповів у новому роз’ясненні.

Асистент учня – це соціальний робітник, один із батьків учня або уповноважена ними особа, які забезпечують соціальні потреби учнів з особливими освітніми потребами в освітньому процесі. Асистент вчителя є учасником освітнього процесу. Тому права та обов’язки в них різні.

Якщо асистент дитини – соціальний робітник або інша, уповноважена батьками особа, то асистент дитини є учасником освітнього процесу лише в разі його допуску відповідно до вимог частини 7 статті 26 Закону України «Про повну загальну середню освіту». Асистент учня допускається до участі в освітньому процесі для виконання його функцій виключно за умови проходження спеціальної підготовки, що підтверджується відповідним документом. Рішення про допуск асистента учня до участі в освітньому процесі приймає керівник закладу освіти на основі укладення відповідного договору між закладом освіти та асистентом учня за згодою батьків.

Для того, щоб забезпечувати соціально-побутові потреби учня з особливими освітніми потребами, асистент учня за згодою керівника закладу освіти може бути присутній під час уроків та позакласної роботи, інших заходів закладу освіти, допомагати у пересуванні, відвідуванні туалету, переодяганні, харчуванні та задоволенні інших соціальних та фізичних потреб здобувача освіти.

Чтайте також:  В Україні пропонують починати шкільну освіту з 3-5 років

Джерело.


Повернутись вверх