facebook

Студентам платитимуть за високі бали, а вишам – за обʼєднання: що передбачає масштабна реформа вищої освіти в Україні

Студентам платитимуть за високі бали, а вишам – за обʼєднання: що передбачає масштабна реформа вищої освіти в Україні

Студентам будуть платити за високі бали, а університети отримають кошти за обʼєднання. Такі зміни передбачаються масштабною реформою вищої освіти в Україні.

Заступник міністра освіти та науки Михайло Винницький розповів, що саме передбачає модернізація мережі навчальних закладів та як вона покращить життя студентам. Як зазначив посадовець в ефірі “Суспільного”, такі заходи не повʼязані з війною.

За словами Винницького, в першу чергу зміняться системи фінансування та бюджетного розподілу. Зокрема, МОН планує збільшити кількість студентів, які будуть отримувати гроші на навчання.

“Мова йде про те, щоб зробити систему грантів, яка передбачає, що для найкращих результатів по ЗНО буде оплачена повністю 100% підготовка. А може бути грант, який буде перекривати, наприклад, 50, 60 чи 70% вартості навчання”, – сказав заступник міністра освіти.

Таким чином, МОН планує допомагати більшій кількості громадян, які зможуть отримати допомогу на оплату навчання. За словами Винницького, якщо раніше співвідношення було 40% бюджетників і 60 контрактників, то зараз цю систему хочуть зробити навпаки.

Також посадовець розповів, що гроші отримуватимуть і виші. Зокрема, при обʼєднанні закладів освіти новостворений матиме від одного до півтора мільйона доларів на обладнання та модернізацію.

Чтайте також:  Вибір спеціальності та темпів навчання: які зміни чекають на ВНЗ після ухвалення нового закону

“У нас діє програма Світового банку, яка передбачає, що при кожному такому об’єднанні університет отримує від 1 до 1,5 мільйона доларів на обладнання, щоб покращити свою інфраструктуру”, – підкреслив Винницький.

Він додав, що реформа передбачає приєднання “слабших” вишів до “сильніших”. Проте, за його словами, мова йде не про заощадження коштів, а саме про покращення якості освіти.

Джерело.


Повернутись вверх