facebook

Ніколи так не робіть: як батьки формують синдром відмінника у дітей

Ніколи так не робіть: як батьки формують синдром відмінника у дітей

Українська експертка з дитячо-батьківських стосунків Марія Сичинська розповіла, як дорослі формують синдром відмінника. Зокрема, фахівчиня порадила ніколи не вживати певні фрази, які будуть шкодити розвитку дитини.

Своїми рекомендаціями психологиня поділилась в Instagram. Вона зазначила, що деякі з батьків очікують, що їхні діти будуть найкращими в усьому, проте робити цього не варто.

Дії батьків, які впливають на формування синдрому відмінника, за версією Марії Сичинської

  • люблять не безумовно, а за досягнення і успіхи;
  • очікують, що дитина буду найкращою;
  • карають, коли щось не виходить;
  • винагороджують за досягнення;
  • постійно критикують;
  • навʼязливо підказують, як стати ще кращими;
  • засмучуються, ображаються чи розчаровуються, коли дитина не досягла успіхів у чомусь;
  • кажуть чи транслюють, що найважливіше в житті – досягти високих результатів ч і бути найкращими.

Користувачі соцмережі звернули увагу, що таких правил варто дотримуватись не тільки батькам, але й у закладах освіти:

“Залишилося тільки перекроїти суспільство, садочок, шкільну систему, родичів і все, не буде у дитини комплексу. Я вже втомилася усім все пояснювати. Вдома намагаєшся робити “правильно”, а виходить дитина за поріг і мої зусилля множаться на 0″.

“Я думаю, що синдром відмінників формують не тільки батьки, а в цілому наша система освіти. Коли вчителі також хвалять відмінників і засуджують тих, хто погано вчився. Коли оцінки оголошувалися на загал і згодом навіть ми, однокласники, починали судити одне одного за успіхами. Коли тебе в школі змушують бути успішною в усьому, а не тільки в тому що тобі подобається. Бо хтось може бути успішний в усьому, а чому ти не можеш? Сядь і вивчи ту історію! Ну і що, що не любиш? Сподіваюся наша система освіти також почне змінюватися в кращу сторону і підтримувати дитину і розвивати її в тому, що їй подобається більше, а не “гнобити” і вимагати, щоб ти був успішний в усьому, тільки тоді ти будеш молодець”.

Джерело.


Повернутись вверх