facebook

Війна стала каталізатором, але діти з сіл відстають давно: освітня експертка вказала на проблему шкільної освіти в Україні

Війна стала каталізатором, але діти з сіл відстають давно: освітня експертка вказала на проблему шкільної освіти в Україні

Українська освітня експертка Наталія Каташинська зазначила, що війна стала каталізатором результатів, які показали підлітки з міст та сіл на PISA-2022. За її словами, проблема відставання дітей із сільської місцевості була ще раніше. Проте розрив вимірювався 1-2 роками, зараз же школярі відстають на 4-5. Вона наголосила, що така ситуація насамперед спричинена ковідом та дистанційним навчанням.

Про це фахівчиня розповіла в ексклюзивному інтервʼю OBOZ.UA. Вона зазначила, що за останні роки проблема поглибилася і стала ще більше очевидною.

“Вона в нас була давно й ще до того, як Україна навіть вперше брала участь у дослідженні в 2018-му. І перші результати це теж показали, зараз розрив став ще відчутніший, знову ж таки через зовнішні фактори. Але проблема була й нікуди не зникла, просто вона поглибилась і стала геть очевидною. Тож ми не можемо все виправдати ковідом і війною”, – сказала Каташинська.

Вона наголосила, що те, що українські школярі отримують менш якісну освіту в селах, а їхні родини живуть у значно складніших умовах і не можуть забезпечити дітям доступу до онлайн-освіти – залежить не від вірусу або нападу сусідньої країни.

Чтайте також:  Чому підвищення зарплат з 1 квітня 2024 року не відбулося: відповідь Мінекономіки

На її думку, це проблема всередині держави й вона має комплексний склад. Каташинська зазначає, що не можна вдавати, що інші чинники, крім війни, не впливають на ситуацію з освітою.

Нагадаємо, раніше голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак зазначив, що різниця у тестуванні учнів із міст та сіл за результатами дослідженні PISA-2022 становить понад 4,5 року навчання. Посадовець був шокований такими висновками.

За словами Бабака, це велика проблема, яку потрібно розв’язувати. Він зазначив, що, можливо, існує вірогідність повернення субвенцій на створення освітнього простору та спеціалізованих кабінетів.

Джерело.


Повернутись вверх