facebook

Без поділу на «бюджет» та «контракт»: Кабмін погодив суттєві зміни у вищій освіті України

Без поділу на «бюджет» та «контракт»: Кабмін погодив суттєві зміни у вищій освіті України

Інформує Всеосвіта.

Як ми вже писали, зміни у вищій освіті почнуться вже дуже скоро. 5 січня 2024 року Кабінет міністрів погодив законопроєкт, що передбачає запровадження моделі державних грантів на вищу освіту.

Кабінет міністрів погодив проєкт, запропонований Міносвіти по зміненню системи фінансування держзамовлення на освіту у вищих навчальних закладах та наданню грантів на навчання. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Документ передбачає зміни підходів у фінансуванні здобуття вищої освіти, які мають на меті охопити державною підтримкою якнайбільше студентів. В уряді очікують, що модель державних грантів дозволить повністю або частково покрити витрати на навчання більшості здобувачів вищої освіти.

Зараз 60% студентів навчається на контракті. Наша мета – щоб навпаки, понад 60% студентів отримували різні види державної підтримки, – наголосив прем’єр-міністр.

Також він зазначив, що розроблений законопроєкт передбачає, що в майбутньому студенти зможуть навчатись коштом держзамовлення, державних грантів, пільгових кредитів, а також на контрактній формі навчання.
Гроші ходять за студентом
Розмір державного гранту на здобуття вищої освіти залежатиме від результатів вступника, отриманих під час національного мультипредметного тесту, та вибору спеціальності.

Як результат — протягом наступних п’яти років частка вступників, які можуть отримати повну або часткову державну фінансову підтримку для здобуття вищої освіти на денній формі навчання, має збільшитися на 40%, — зазначили в МОН.

Так, грантове фінансування передбачатиме повне або часткове покриття вартості навчання. Діє декілька правил:

  1. Повне відшкодування вартості навчання зможуть отримати лише ті студенти, що матимуть найкращі результати ЗНО/НМТ та вибиратимуть спеціальності, які першочергово потребує держава.
  2. Повне відшкодування вартості навчання також передбачається, якщо студент належати до вразливої категорії (пільговики державного або регіонального замовлення).
Чтайте також:  Вибір спеціальності та темпів навчання: які зміни чекають на ВНЗ після ухвалення нового закону

У міністерстві пояснили, що розмір державного гранту планується визначати в залежності від результатів зовнішнього оцінювання знань та обраної спеціальності.

Відмінні результати ЗНО/НМТ дозволять претендувати на державні гранти, які будуть повністю покривати вартість навчання за спеціальностями, що мають попит на ринку праці. Високі та середні результати ЗНО/НМТ — на його часткове покриття. Іншу частину студент співфінансуватиме за кошти фізичних (юридичних) осіб або матиме можливість отримати пільговий довгостроковий кредит. Передбачено, що державні гранти виплачуватимуть упродовж встановленого терміну навчання і можуть індексувати за рівнем інфляції, — уточнюється в повідомленні.

Таким чином влада хоче розвивати принцип «гроші ходять за студентом», тобто фінансування студентів, а не закладів освіти. Йдеться також про розширення можливостей для абітурієнтів щодо вільного вибору університету, форми здобуття освіти та програми у випадку отримання грошової підтримки. Це, як додають, забезпечить студентів більшими самостійністю та впливом на формування індивідуальної освітньої траєкторії.

Систему державного замовлення водночас не збираються скасовувати. Збережеться можливість безоплатно здобувати освіту на місцях державного й регіонального замовлень.

Частину бюджетних місць буде відведено для вразливих категорій вступників, згідно зі встановленими квотами. Передбачено, що правила розміщення державного замовлення в закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання та у військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти не зміняться, — додали в МОН.

Коли почне діяти програма грантів?
Оперативне ухвалення проєкту закону у ВР означати початок роботи нової системи грантів з вересня 2024 року.

Ці зміни сприятимуть зростанню фінансових ресурсів у сфері вищої освіти, а також посилять спроможність українців оплачувати здобуття вищої освіти завдяки механізму співфінансування. Нова модель фінансування зможе підвищити адресність використання державних коштів та збільшити гнучкість частини державних грантів, — підсумовується в повідомленні.

Однак сума грантів поки не оприлюднена. Відомо лише, що початковий обʼєм коштів складає від 15 тисяч гривень, що звичайно буде мати сенс лише у регіональних ВНЗ.
Що буде далі?
Тепер проєкт вирушить у Верховну Раду, де його мають розглянути депутати, а потім — підписати президент України Володимир Зеленський. Хоча процедура має декілька рівнів, все ж посадовці у Кабміні впевнені, що закон ухвалять швидко, щоб перші зміни вже можна було розробляти навесні 2024 року.

Чтайте також:  Бакалавром можна буде стати за 3 роки, а університети отримають ширшу автономію: які зміни чекають вищу освіту після рішення Верховної Ради

Також важливо й виділення коштів на гранти, що займе час, адже їх мають перевірити через Міністерство фінансів. Тому є думка, що з законом про вищу освіту дійдуть до фіналу вже наприкінці січня 2024, якщо не відправлять на доопрацювання чи не заблокують положення.

Джерело.


Повернутись вверх