facebook

Цінність освіти збільшується, коли за неї платять, – заступник міністра

Цінність освіти збільшується, коли за неї платять, – заступник міністра

Коли студент платить за освіту, для нього збільшується її цінність. Він розуміє, що вкладає гроші

Коли студент платить за здобуття освіти, для нього збільшується її цінність. Він розуміє, що вкладає в неї гроші.

На цьому наголосив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в інтервʼю NV.ua.

За його словами, Міністерство освіти і науки запропонує більш справедливу систему грантів для здобуття вищої освіти, за якої вступники з нижчими результатами ЗНО/НМТ матимуть можливість отримати державну підтримку.

«Якщо ти маєш результат ЗНО десь на рівні 164−165 балів, то ти за різницю в пів бала можеш або попасти на бюджет, або на контракт. Ми пропонуємо більш справедливу систему грантів, де ми беремо певний кошик грошей, який виділяється щороку на підготовку фахівців, і замість того, щоб його давати 100% на бюджетників, ми кажемо: дивіться, за результатами вашого НМТ/ЗНО, ви отримуєте суму грошей на навчання, яка корелює з вашими балами», – зазначив заступник міністра.

Цей грант на навчання покриватиме частину вартості здобуття вищої освіти, іншу частину студент сплачуватиме самостійно.

«Цю певну кількість грошей ви можете використати на освіту. Тепер ви підписуєте контракт з університетом, який, наприклад, вам встановив, що навчання буде коштувати 50 тисяч грн на рік. А ви прийшли й кажете: от у мене є грант на 35 тисяч Супер. Отже, держава заплатила за вас 35 тисяч, а ще 15 тисяч ви платите самі через механізм співфінансування», – сказав Винницький.

Чтайте також:  Вибір спеціальності та темпів навчання: які зміни чекають на ВНЗ після ухвалення нового закону

Для студентів, які не зможуть здійснювати доплату вартості навчання запропонують державну підтримку або пільгове кредитування.

«Коли студент платить за освіту, для нього збільшується цінність цієї освіти. Він розуміє, що він в неї вкладає гроші сам. Для тих, хто не може собі дозволити доплатити, є соціальні гранти, які надаються певним категоріям населення. Крім того, запропонований механізм пільгових кредитів», – сказав заступник міністра освіти і науки.

Джерело.


Повернутись вверх