facebook

Щеплення під час пандемії: очільник МОЗ про вакцинацію дітей та дотримання санітарних норм у школах

Вакцинація, як і дотримання санітарних норм у закладах освіти, необхідна задля збереження здоров`я дітей – Максим Степанов.

Разом із розповсюдженням захворювань на COVID-19 наближається сезон ГРВІ, що є не менш небезпечним і яким не потрібно нехтувати. З огляду на всю ситуацію набуває чинності закон про вакцинацію дітей та розпочинається процес закупівлі вакцини.

Про це повідомив міністр охорони здоров`я Максим Степанов в ефірі “Сніданку з 1+1”.

Не просто актуально, не просто варто, це обов`язково! Якщо хочете, щоб діти були здорові, щеплення треба робити, – заявив очільник МОЗ.

Степанов наголосив, що всі вакцини є безкоштовними, високої якості та рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров`я. До того ж нагадав про існування календаря щеплень та про наявність в ньому вакцин від небезпечних для життя хвороб.

На питання про те, як діяти в разі якщо дитина була хвора на COVID-19 або контактувала із хворим, Степанов порадив приймати спільне рішення з урахуванням спеціаліста, сімейного лікаря та вирішувати подальші дії. Зауважив, що самостійно робити висновки не потрібно. До всього вище сказаного додав, що вже у наступному році закуповуватимуть вакцину проти пневмонії.

В разі поширення коронавірусу Міністерство охорони здоров’я не планує повертати всю країну до повної ізоляції.

Ми вважаємо, що та модель, яка зараз є в умовах адаптивного карантину, в залежності від базових принципів працює. Наприклад, зростає захворюваність у Львівській та Івано-Франківській областях, але не зростає у Херсонській та Запорізькій. То навіщо там вводити жорсткий карантин? – повідомив Міністр.

Також постає питання щодо повернення жорсткого карантину. Багатьох українців цікавить за яких умов можуть його ввести.

Якщо у всій країні, у всіх містах, по всіх районах одночасно протягом 14 днів кількість людей, які захворіли, буде перевищувати показники, а заповненість ліжок буде понад 75 відсотків. Ми кажемо так: від 50 тисяч одночасно в лікарнях. 50 тисяч – це ті додаткові місця, які ми хочемо вводити, – зауважив Максим Степанов.

Аналізуючи нестабільну ситуацію в країні, у школах, залишається питання щодо виконання санітарних норм. Адже не по всій Україні їх дотримуються. Наразі найбільш невизначена ситуація в містах «червоної зони». Через те, що відкриття шкіл у Івано-Франківській та Тернопільській областях, яке планують зробити в понеділок, може призвести до зростання кількості ліжок у лікарнях. Тобто це спричинить нові випадки захворювання.

Чтайте також:  Українських учнів навчатимуть прав дитини згідно з Європейською соціальною хартією

Актуальним залишається ще й питання щодо харчування школярів. Нещодавно батьки скаржилися на те, що в деяких школах України діти отримали неякісні сніданки. Київська влада відразу зреагувала і від вчорашнього дня у соцмережі вставляють фото їжі, аби батьки змогли відреагувати. Тим часом Міністр заявив, що немає потреби закривати їдальню, адже існують певні правила, які є абсолютно зрозумілими для працівників закладів освіти.

Джерело.


Повернутись вверх