facebook

Дітей з собакою не пустили до укриття через застарілий наказ: як будуть змінювати ситуацію?

Дітей з собакою не пустили до укриття через застарілий наказ: як будуть змінювати ситуацію?

Інформує Всеосвіта.

Історія про те, як дітей разом з собакою не впустили до укриття під час тривог, сколихнула суспільство. Однак виявилося, що одностайного рішення: чи можна з тваринами знаходитись в укритті, немає.

14 грудня у Києві пролунало пʼять повітряних тривог, декілька з них тривали понад годину та у той час, коли навчання у школі вже було завершене. Двоє дітей разом з собакою спробували потрапити до укриття, яке знаходилося у школі, проте їх не пустили, посилаючись на те, що вхід з тваринками є неприпустимим. Ситуація викликала величезний суспільний резонанс та змусила Кабмін передивитись норми роботи укриттів по усій країні.

Деталі ситуації
Ввечері, 14 грудня, 12-річний Богдан та його молодша сестра, 11-річна Саша, знаходилися на вулиці разом з собакою, коли почалася повітряна тривога. Як відповідальні маленькі громадяни, Богдан та Саша вирішили піти в укриття, яке знаходилося у підвалі київської школи №40. Проте, на їхньому шляху опинився охоронець, що заборонив заходити всередину з тваринкою.

Залишити собаку без нагляду для дітей було неприпустимо, тому вони шукали інше сховище у той час, коли неподалік від них працювало ППО. Любов Овчиннікова, мама дітей, говорить, що син і донька завжди телефонують, коли йдуть до укриття.

Донька дзвонить та плаче, бо собаку не могли залишити на вулиці. В нас собака маленька та ніколи не лишалася сама. Для неї це теж був би стрес,– скаржиться жінка.

Чтайте також:  У педагогічні університети зазвичай ідуть ті, хто нікуди деінде не зміг вступити, – Лікарчук

На щастя, нове укриття діти знайшли швидко у підвалі сусіднього будинку. Коли вони спускалися сходами, пролунав вибух.

У школі просять вибачення, але заборону на тварин не знімають
Вже пізніше про ситуацію спочатку довідалася поліція, адміністрація школи, а далі — громадськість. Як результат, прокуратура почала досудове розслідування за фактом залишення без допомоги дітей, що передбачає до двох років позбавлення волі. Така кара загрожує охоронцю, який не пустив дітей та навіть не намагався звʼязатися з представниками адміністрації.

Директора школи, до речі, довго шукати не довелося — Олександр Полторацький від камер не ховався та прокоментував ситуацію. Він запевнив, що охоронець мав покликати його, тоді для дітей та песика знайшли б місце. Однак чи було б це місце саме в укритті, невідомо. Адже директор посилається на наказ МВС про те, що в укриття не можна з домашніми тваринами. Пізніше також зʼясувалося, що охоронець не є працівником школи, а був приставлений до закладу з муніципальної охорони.

Чи справді в наказі забороняють допуск тварин?
Так, в Україні діє спеціальний наказ «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту». Згідно з цим документом, у бомбосховища та укриття дійсно не можна приводити тварин. Однак цей порядок було затверджено у 2018 році й не переглянуто з початком повномасштабного вторгнення. Наразі люди беруть з собою в укриття домашніх улюбленців.

Директор школи посилався на те, що в когось з дітей може бути алергія на собаку, тому не хотів створювати додаткову загрозу у сховищі, а як аргумент використовував норми наказу, що є застарілими з початком повномасштабної війни.

Чтайте також:  Оновлений Калькулятор зарплати вчителя 2024: яку суму отримуєте ви?

Лісового розкритикували, а в КОВА взяли справу під особистий контроль
Вже ввечері, 14 грудня, на ситуацію відреагували у Київській ОВА.

Я буду тримати цю справу на особистому контролі. І тут важливо не лише знайти винних, але й з’ясувати головне — чому виник такий прецедент?! Чим керувалась дана посадова особа. Адміністрація вживатиме навіть непопулярних заходів, аби такі кричущі випадки не повторилися, — заявив очільник обладміністрації Сергій Попко.

В офісі освітнього омбудсмана Сергія Горбачова вважають, що розбирати нормативні документи замість реальної допомоги у небезпечній ситуації, неправильно. Адже там просто неможливо передбачити усі ситуації, які могли б трапитись у реальному житті. Якщо у когось є алергія, на його думку, в укритті, тим більше у великій школі, можна знайти місце, щоб обмежити контакти з іншими людьми.

Міністр освіти Оксен Лісовий також підтвердив ці слова, закликаючи керуватися людяністю та загальнолюдськими цінностями. Проте, коментатори все ж розкритикували позицію міністра, адже той не назвав жодного прізвища, номера школи чи реальних рішень. Окрім того, людей обурило й те, що директор школи залишився без покарання, адже відповідати за все буде охоронець (справа заведена лише на нього). Також Лісовий не запропонував рішень щодо розміщення в укриттях з тваринами, через що реакцію люди назвали абстрактною.

На скандал також відреагували й в UAnimals. Там радять домовлятися з керівниками укриттів заздалегідь, щоб можна було обладнати приміщення, яке можна закрити.

Чтайте також:  "Працюю 31 годину на тиждень": молода вчителька розсекретила свою зарплату

Якщо ви можете, поговоріть з тими, хто керує цим укриттям: можливо, за стінкою варто зробити місце для людей, які з тваринами, а отам виділити місце і підписати, що якщо у людини є алергія, щоб вони не стикувалися. Пропишіть в укритті правила для власників тварин, не відпускайте в укритті цю тварину. Тому що, ваш, умовно, милий Тузік, який важить 120 кг, для когось може виглядати як загроза. Тому тримайте цих тварин поруч. Намагайтеся домовитися. В абсолютній більшості випадків це можливо, — каже засновник Олександр Тодорчук.

Ситуація з дітьми запустила зміни у Кабміні
Після гучного скандалу на ситуацію відгукнулися в уряді — там пообіцяли ініціювати перегляду наказу щодо використання укриттів.

Відбулось це насправді не тому, що є якісь правила недопуску тварин чи якісь інші накази Міністерства внутрішніх справ, якими керуються у своїй роботі у питаннях укриттів. Ні, це сталось не тому, що є такі правила, а тому, що такі люди на місцях мають ухвалювати ефективні рішення й ухвалювати, в першу чергу, виходячи з основної думки — зберегти життя людини, — розповів заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимур Ткаченко.

Наостанок варто зазначити, що буквоїдство — тобто, слідування наказам у повній формі, ніколи не виникає просто так, адже завжди хтось буде відповідати за ситуацію. Питання, чому до змінення важливих законів про безпеку руки доходять лише через скандали, так і залишається відкритим.

Джерело.


Повернутись вверх